Hvorfor er foreldrenes kjærlighet så viktig for barn?

by on 02/14/2012

Kjærlighet er alfa og omega for barns utvikling. Den japanske professoren Makoto Shichida forklarer hvorfor foreldrenes kjærlighet er så viktig for barn…Kjærlighet er alfa og omega for barns utvikling!

Kjære lesere! Idag er det 14.februar, Valentinsdagen, og jeg føler at jeg bare MÅ skrive et innlegg om kjærlighet :)

Det sies at barn som får mye kjærlighet ikke blir bortkjemte. Noen psykologer anbefaler å følge mottoet: JEG ER ALLTID GLAD I DEG! UANSETT HVA DU GJØR, ER JEG GLAD I DEG! Det er skrevet mye om ubetinget kjærlighet i ulike bøker som handler om barneoppdragelse. Det skrives om hvordan man kan snakke med barnet, hva barnet forventer av oss, hvordan foreldre kan styrke barnets selvbilde osv.osv. Ofte står det at det er viktig med…ditten og datten…

Selv sitter jeg med det sterke inntrykket fra bøkene til den japanske professoren Makoto Shichida. Faktisk har han klart å forklare med enkle ord hvilken betydning foreldrenes kjærlighet har for barn. I dette innlegget vil jeg dele med dere hans synspunkter som er beskrevet bl. a. i bøkene “The Shichida Method” og “Children Can Change Through Right Brain Education“.Shichida books

Kort om Dr.Makoto Shichida og hans metode:

Ett av mine mål med å skrive denne bloggen er å samle mye informasjon om ulike metoder innenfor “Early Learning”-feltet på ett (nett)sted. Metoden til den japanske professoren Makoto Shichida  er absolutt verdt å få kjennskap til. Så vidt jeg vet er den omtrent ukjent i Norge til tross for økende interesse for denne metoden i andre land.

Pr. idag kun i Japan finnes det >450 Shichida skoler (Shichida Child Academies). Om du søker på Youtube på Shichida Child Academy, får du et lite glimt fra hva som foregår der, selv om alle videoene er på japansk :) Det åpnes stadig flere barnehager og skoler som tar i bruk Shichida-metoden i USA, Canada, Singapore, Kina, Malaysia, Taiwan m.fl.Makoto Shichida

Makoto Shichida (1929-2009) har studert og forsket på “early childhood education” hele sitt liv. Som resultat av hans arbeid ble den såkalte “The Shichida Method” utviklet. Han har skrevet over 200 bøker, bl.a. “Raising Children by Accepting, Praising, and Loving Them“, “Raising Children’s Brains from Infancy“, “Developing Children’s Intelligence: 300 Points of  Wisdom” og mange andre.

Jeg har generelt opplevd at det er mye vanskeligere å samle informasjon om Shichida-metoden sammenlignet med f.eks. å finne informasjon om Doman-metoden. Dessverre er de fleste av Shichidas bøker ikke oversatt fra japansk. Mitt søk på amazon.com har heller ikke gitt anledning til å kunne finne og lese hans bøker, men… den som leter skal finne… :) Spesielt for mine lesere (for dem som er spesielt interesserte :) ) setter jeg her en link til The Schichida Group Companies der du kan kjøpe fire Shichidas bøker på engelsk! Det står også litt om Dr. Makoto Shichida og hans metode på disse sidene. Jeg har lest alle 4 :) Hans bøker er spennende lesing, selv om mye som er beskrevet i dem virker som “science fiction” for meg…

På samme måte som Dr. Shichida starter beskrivelse av sin metode med kapitlet om “Love: The Most Important Element in Child Rearing“, føles det naturlig for meg å skrive mitt første innlegg i denne kategorien om Shichidas syn på foreldrenes kjærlighet.

MAKOTO SHICHIDA OM KJÆRLIGHET

Ifølge Shichida er foreldrenes kjærlighet den driftkraften som gjør at barnet vokser og utvikler seg. Han påstår rett og slett at barns evner og potensial vil bremse kraftig i sin utvikling uten kjærlighet. Derfor er foreldrenes viktigste oppgave i barneoppdragelse å overbevise barnet om sin kjærlighet.

Som eksempel nevner Dr.Shichida bl. a. et eksperiment i Nazi-Tyskland. Det var noen kriterier som ble brukt for å definere barn med stort utviklingspotensial. Disse barna ble tatt fra sine foreldre rett etter fødselen og plassert i statlige institusjoner som sørget for barns utvikling på best mulig måte, men ingen “supermennesker” vokste opp av disse barna…Dr. Shichida forklarer hvorfor dette eksperimentet endte i fiasko – disse barna følte ikke kjærlighet…

Samtidig beskriver Shichida flere tilfeller der barn med ulike funksjonshemninger viste fremgang i sin utvikling etter at foreldre hadde tatt i bruk den såkalte “education of love” (right brain education). I boken “Children Can Change Through Right Brain Education” forklarer Dr.Shichida “The Relationship between Love, the Mind and the Brain“:

If the parents hold a negative image of the child and treat him or her with negative feelings or words, the child’s brain will not be able to function well. The thalamus closes the mind, rejecting negative information (the parents’ negative thoughts). Then, the interbrain, which is believed to function as the centre of human wisdom, stops revealing its wonderful capabilities. I would like you to understand that as a parent, it is the deep love, positive thoughts, and positive attitude you have toward your child that opens the thalamus. The opening of the thalamus causes interbrain capabilities to appear and allows your child’s brain to work at it’s full potential.

M.a.o. foreldrenes kjærlighet av typen: “Vi har deg og vi er lykkelige fordi du er her!” :) fremmer barns utviklingspotensial ifølge Dr.Shichida.foreldrenes kjærlighet

Ifølge Dr. Shichida har foreldre ofte vanskeligheter med å overbevise sine barn om at de er elsket. Derfor foreslås det i “The Shichida Method3 måter å kommunisere kjærlighet på:

  1. Strong, Eight-Second Hugging,
  2. Listening Carefully To The Child’s Conversation,
  3. Five-Minute Suggestion Method

Nedenfor vil jeg beskrive kort hver av dem.

1. Om å gi en klem:

Be barnet om å hjelpe deg med noe. Når barnet har hjulpet deg, gi barnet en klem og hvisk til barnet: “Tusen takk for at du hjalp meg. Jeg trengte din hjelp og du var så snill med å hjelpe meg. Jeg er så glad i deg. Du er så snill!” Dr.Shichidas råd:

Don’t just give a little hug; continue to hold the child close for eight seconds. [...] However, good results will not be obtained with the eight-second hugging if it is done as a matter of duty. Nor will good results follow if the mother continues to complain, scold, and project her negative emotional reactions upon her child. More than anything else, the mother must deeply love her children, respect them, and believe in their ability.klem

2. Om å høre på hva barnet har å si:

Shichida skriver  at det er veldig viktig å høre på hva barnet har å si. Foreldre er vant til å gi instruksjoner til barn: Gjør det og det…Ofte foregår det kun en énveis kommunikasjon fra foreldre. Istedenfor instruksjoner, anbefaler Dr.Shichida å bruke den såkalte “Roger’s non-instructive method” i kommunikasjonen med barn – “the echo method“, for eksempel:

-Mamma, Viktor er slem!

-Hmm…Viktor er slem. Hva har han gjort?

-Han slo meg.

-Oh, Han slo deg…Hvorfor slo han deg?

På denne måten gjentar du barnets ord som ekko for å kunne spørre og svare. Ifølge Dr. Shichida er denne måten å kommunisere med barn på veldig effektiv.om kommunikasjon med barn

 

3. Om “Five-Minute Suggestion Method”:

Ifølge Shichida kan barnets adferd, dårlige vaner o.l. korrigeres ved hjelp av den såkalte “Five-Minute Suggestion Method”. Forklaringen bak metoden er følgende:

During the first five minutes after a child has fallen asleep, the conscious mind goes tp sleep, but the subconscious is still awake and functioning. Thus, it is very effective to make use of this time and work on the subconscious mind.

M.a.o. i perioden rett etter barnet har sovnet, de første fem minutter, kan du hviske til barnet dine ønsker om de tingene som du vil ha en endring på. I boken gir Dr. Shichida ulike eksempler på hva du kan si i disse fem minuttene, noe som følgende: (Barnets navn) er en stor jente. Hun er 2 år gammel! Nå som hun er blitt 2 år, skal hun ikke lenge sytte på tommelen. (Barnets navn) er en snill og glad jente som hører på hva mamma sier til henne. Mamma er så glad i henne! Sov nå! Du har det bra nå. Sov helt til morningen og våkn opp i godt humør! Imorgen blir det en ny god dag!” :)

Dr. Shichida anbefaler også å bruke denne metoden når barnet er syk og forteller utrolige historier, f.eks.:

A five-year-old girl had a flu. She had high fever. Her mother used this method, and said to her sleeping child, “You are a genious, you can cure your flu. You can lower your fever. Now you are completely recovered.”  The girl was completely recovered the next morning.

Jeg må innrømme at denne metoden høres altfor mystisk for meg :) Selv har jeg prøvd den flere ganger og jeg kan ikke si med sikkerhet at den virket, i hvert fall ikke over natta :)

OK, nå avlutter jeg denne innføringen i Shichida-metoden :) Jeg kommer til å skrive flere innlegg i denne kategorien. Målet er å gi utfyllende nok informasjon om metodens elementer som, for eksempel linking memory, ESP, mandala-training osv. For å ikke gå glipp av informasjonen jeg vil dele med dere, vil jeg anbefale å abonnere på å motta nye innlegg direkte til den e-post adresse.

Jeg setter stor pris på å få en kommentar fra deg om du har prøvd Shichidas råd som jeg har beskrevet ovenfor i kommunikasjon med ditt/dine barn. Har de gitt resultater? Skriv gjerne også en kommentar om hvordan du viser din kjærlighet. Er ditt barn klar over din kjærlighet?

Og helt til slutt, for dere som lurer på hvorfor mitt innlegg er langt fra å være perfekt skrevet med tanke på det norske språket…det er sikkert mange språklige feil…og det å måtte oversette noe fra engelsk til norsk gjør ikke oppgaven min lettere, vil jeg si kun én ting: vær så snill og les min velkomsthilsen. :)

Vi snakkes!

 

 

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: