Vil du at ditt barn utvikler god hukommelse? Start å spille i “Linking Memory”!

by on 03/15/2012

I sine bøker påstår Dr. Makoto Shichida (Se “Kort om Dr. Makoto Shichida og hans metode“) at det finnes to typer hukommelse: Right Brain Memory og Left Brain Memory. Ifølge Dr. Shichida bruker de fleste mennesker vestre hjernehalvdel, der hukommelsen lagres i et språklig format.  I høyre hjernehalvdel lagres hukommelsen i et audiovisuelt format, noe som gjør denne hukommelsen mer effektiv enn “a poorly functioning language-based, left brain memory” (Shichida, Makoto 2009: 54) *. I dette innlegget vil jeg fortelle om den såkalte Shichidas Linking Method for å utvikle fotografisk hukommelse hos barn. Vi har allerede begynt å spille i “Linking Memory”. Vil du bli med?Fotografisk hukommelse

MATERIELL FOR SPILLET: KJØP DET ELLER LAG DET SELV!

Du kan selvsagt kjøpe et klassisk Memo-spill, for eksempel Haba og Djeco-memoryspill har fantastiske brikker. Til å begynne med holder det med 3-15 ulike brikker avhengig av hvor mye barnet ditt klarer å huske. Ulempen med å kjøpe ett memo-spill kan være at alle brikkene hører til ett og samme emne, f.eks. kun dyr, eller kun prinsesser o.l.  Linking Memory er ikke det samme som et vanlig memo-spill. I Linking Memory skal vi lage en absurd historie for barnet, og det kan være vanskelig å lage en god historie med kun, f. eks. prinsesse-brikker :) Det er selvfølgelig en løsning å kjøpe flere ulike memo-spill :)

Personlig har jeg valgt å lage egne Linking Memory-brikker fordi jeg kan velge akkurat de bildene jeg vil bruke, pluss det at jeg kan stadig utvide og lage flere kort som ser likt ut på den ene siden. Store eller små brikker – gjør som du vil! Dersom du har en fargeprinter og lamineringsmaskin tilgjengelig, er det ingenting i veien for å lage memo-brikker selv :) Tidsmessig brukte jeg en kvarter på å lage 35 kort.

Her ser du hva jeg gjorde :)
How to make linking memory cards

hvordan lage memo brikker selv

lage memo-spill selv

Memo brikker lage selv

Memory-spill-brikker

Bilder finner du overalt :) Se i blader, reklamen, sjekk Google-bilder o.l., f.eks. disse bildene kan også brukes.

NB! Dersom du vil ha “mine” bilder som vist ovenfor og mange flere, kan du få dem tilsendt til din email  i én Excel-fil – bare skriv i en kommentar til dette innlegget om at du ønsker det!

En annen variant er å gjøre dette spillet mer taktilt (tilbake til innlegget om viktigheten av taktil- og små motorikk-stimulering :) ), dvs. istedenfor kort vil man bruke noe barnet kan kjenne med hender. Hva kan det være? Veldig små leker, kanskje små figurer laget av plastilina, knapper som er formet som et dyr, et lite menneske o.l.  NB! Pass på at  barnet ikke putter dem i munn!

Pr. idag  klarer DSB ikke huske flere enn ca. 10 stykker på rad, så her er vår lille kolleksjon av knapper for Linking memory-spill :) Taktil memo-spillJeg opplever at denne versjonen er mer interessant for min datter enn kortvarianten. Jeg antar at hun finner det fascinerende å si først det hun tror ligger under det lille lokket, og så fysisk åpne og kjenne på knappen :)

LINKING MEMORY

Måten hvordan man spiller i Linking Memory på er godt illustrert i denne videoen om et dataspill “Silly Stories”. Videoen illustrerer godt hvordan man spiller i Linking memory, men ulempen med selve dataspill er at én og samme historie fortelles mange ganger:

M.a.o. du legger to kort foran barnet, f.eks. “hund” og “sykkel” og starter på en absurd historie: En hund satt på sykkelen. Du viser kortene til ditt barn og legger dem med bildet ned. Så kan du spørre hvilke bilder som er på disse to kortene. Dersom barnet svarer riktig, kan du starte på en ny historie og utvide først  til 3, så til 4 kort på rad. Vær sikker på at barnet forteller i samme rekkefølge.

På denne måten kan du utvide til mange flere kort. I Shichida Child Academies (ifølge det som står i Shichidas bøker som jeg har lest på engelsk), er det helt vanlig at barn klarer å huske 50-100 bilder i rekkefølgen ved å se på dem en kort stund. Et bilde i Shichidas bok “Science of Intelligence and Creativity” der en japansk jente prøver å huske 300 kort som ligger overalt på gulvet, virker som science fiction for meg :) Det som Dr. Shichida skriver i boken “The Shichida method” høres også utrolig ut:

Once the child memorizes about 40 to 50 cards, something amazing vill happen. He will be able to memorize the order of the cards in one glance as an image without help of words.

M.a.o. Dr. Shichida skriver om et fenomen som gjelder barn som spiller i Linking Memory regelmessig: ifølge Shichida fra det tidspunktet når de er i stand til å huske 40-50 kort på rad,vil de utvikle fotografisk hukommelse som gjør at de ikke trenger å lage eller høre på en absurd historie for å huske! De vil være i stand til å se på kortene og huske dem uten ord :)

Jeg vet ikke om det er sant eller ikke… Jeg setter ingen mål om å gjøre DSB til et menneske med superhukommelsen (fotografisk hukommelse), men jeg synes at det er morsomt å vite at kanksje hennes hukommelse utvikles helt fenomenalt som følge av at vi spiller i Linking Memory :) Det at dette kan hende finner jeg også bekreftelsen på i denne videoen:

Om du søker på Linking Memory på Youtube, finner du flere bevis på at noen barn utvikler fotografisk hukommelse, for eksempel, som her:


OK, til slutt vil jeg understreke at det er viktig å fortelle NYE historier hver gang du vil utvide antall kort, og det beste er å bruke andre kort som ikke var brukt før.

Dette er mitt andre innlegg i kategorien “Shichida-metoden”. Det kommer mange flere :) For å ikke gå glipp av annen informasjon jeg vil dele med dere om Shichida-, Doman- og andre metoder innenfor “Early Learning”-feltet, vil jeg anbefale å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din email.

Og helt til slutt, som vanlig, vil jeg be deg om å lese min velkomsthilsen, dersom du synes at dette innlegget er skrevet med språklige og grammatiske feil :)

Vi snakkes!

 

 

 

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 14 comments… read them below or add one }

Hdrechsler March 18, 2012 at 21:32

Hei. Kan du sende dine bilder til meg. Kanskje vi lager oss et påskespill til hytta. Tror jeg kanskje må velge ord hun kan siden hun ikke prater så veldig mye ennå.

Reply

DSBs mamma March 18, 2012 at 22:11

Takk for din interesse! Jeg prøvde å spille i Linking Memory med min datter for ca. 1 år siden og oppdaget at det var for tidlig – hun rett og slett ikke skjønte hva jeg gjør og hvorfor jeg gjør dette (som å snu kortet o.l.). Så glemte jeg om dette spillet…og husket det etter ca .1 år og plutselig oppdaget at hun klarer å huske ca. 8-10 stykker på rad :)

Ja, jeg synes at du bør velge de bildene som hun klarer å navngi hva det er. Prøv, så får du se! :) Om du oppdager at det er for tidlig, er det bare å prøve en gang til noen måneder (eller som i mitt tilfelle 1 år :) ) senere :) Lykke til!

P.S. Sender fil med bilder ikveld.

Reply

Natalia March 27, 2012 at 22:59

Tusen takk for masse infomasjon jeg får fra din blog  i tillegg til Danilovas site.
Jeg prøvde nå a spille linking memory med bilder vi hadde fra lotto som jeg laget self. Jeg har en spørsmål om hvordan å bruke det. Du starter en historie med to bilder, 3. 4. Neste gang du spiller linking memory med de samme bilder, starter du ny historie? jeg tenker at barn kan knytte den gamle histoire til de bilder og da det er ikke så mye kreativitet i den. Er det rekkefølge av kort som er det viktigiste? Men hvis man bruker de samme kortene mange ganger , blir man lei av det.
Også prøvde vi sånn. Først viste jeg to kort, etterpå åpnet jeg en til og fotsatt med den samme historien isted av å begynne helt ny med nye flere kort. Tror du at sånn variant er like verdiful?
Hvor kjøpte du laminat maskin?
tusen takk
 

Reply

DSBs mamma March 28, 2012 at 10:31

Hei! Takk for din kommentar!

Jeg starter med det enkleste spørsmålet: Lamineringsmaskin kjøpte jeg på Clas Ohlson, har brukt den i snart 3 år og er veldig fornøyd med den :) Spesielt i “tyggeperioden” brukte jeg den mye :) – min datters favorittbøker, bilder, kort – alt var laminert hos oss :)

Angående spillet “Linking Memory”: jeg ville anbefale deg å ha et sett med minst 30-40 bilder, helst bør det være enda flere bilder å velge mellom. Da kan du bytte bilder uten at barnet opplever at det er de samme bildene som brukes hver gang. 

Du spiller for eksempel med 4 kort og du ser at det går bra, dvs. barnet husker og navngir gjenstander i riktig rekkefølge: Her har vi (peker på det første kortet i rekkefølgen som ligger på bordet med bildet ned), … (barnet sier hva det første kortet var, du snur kortet med bildet opp og ser at det er riktig) osv. – det samme med neste 3 kort.  Hvis du ser at interessen for spillet er fortsatt der, kan du da prøve å spille med 5 kort. JA, DU STARTER EN NY HISTORIE OG BRUKER ANDRE KORT! Evt. kan du f.eks. bruke 4 nye kort og 1 kort som du brukte før, men du lager en helt ny histore!

Min erfaring viser at barnet blir ganske fort sliten, så det går an å fortelle maks. 2-3 historier. Poenget er å avlslutte spillet selv FØR barnet vil gjøre det :) Neste gang dere spiller, kan du starte fra 5 kort hvis du så at det gikk bra den forrige gangen. På denne måten utvider man etterhvert antall kort.

Den andre varianten du beskriver går på left brain memory. I ugangspunktet trenger man ikke å stimulere venstre hjernehalvdel, den blir uansett dominerende hos de fleste ifølge Dr. Shichida m.fl. Derfor er det så viktig å kunne utvikle maksimalt høyre hjernehalvdel som dominerer i alderen 0-6 år før den venstre hjernehalvdelen tar over :) Litt kort forklart :) Shichida i sine bøker forklarer disse prosessene og forskjellen right brain  vs. left brain veldig godt! Det er fascinerende lesing, selv om det virket ofte som science fiction for meg :)

Lykke til!

Reply

Natalia April 21, 2012 at 17:58

Jeg beklager. Bilder med laminator er borte nå fra siden av glas olsen. Kan du si hvilken laminator som du bruker heter? og hvor mye koster det?

Reply

DSBs mamma April 21, 2012 at 18:53

Jeg har nå fjernet den gamle linken i kommentaren ovenfor. Lamineringsmaskinen som jeg bruker heter Exibel A4 og koster 449 kr.

Reply

Natalia April 22, 2012 at 09:47

Tusen takk. Tusen takk for mange forskjelige ideer og praktiske tips som jeg får gjennom din blog)))

Irina Polyakova March 13, 2013 at 19:56

Nå har jeg kjøpt lamineringsmaskin og det gjenstår å be deg om å få tilsendt kort fra deg ) da sparer jeg noe tid! Tusen takk! 

 

Reply

DSBs MAMMA March 13, 2013 at 20:19

Irina, jeg har sendt filen til hotmail-adressen din.

Reply

Na March 24, 2013 at 00:59

Hei  Vil tipse om et bretspill som heter”Vildkatten”. Spillet kan brukes på forskjellige måter: 1. man kan spille etter reglene. 2. Man kan bruke små kort til linking memory spill som du beskriver i dette inlegget. 3. Selvet brettet kan man bruke til en “bildelek” med fokus å utvidde barnets språkforråd, som i denne video her (videoen er på russisk!) http://blog.danilova.ru/vse-o-detyah/igraem-po-kartinkam.html veldig bra å kunne bruke et og samme spill til å utvikle forskjelige evner.  

Reply

DSBs MAMMA March 24, 2013 at 09:37

Jeg har googlet Vildkatten – ja, virkelig flott spill! Tusen takk for tipset!

Reply

Monica Kornstad September 7, 2013 at 12:12

Høres spennende ut. Send gjerne dine bilder!

Reply

DSBs MAMMA September 7, 2013 at 21:57

Hei, Monica! Dessverre har jeg ikke lenge filen med bildene (ekstern disk krasjet om sommeren). Beklager!

Den letteste varianten er å bruke brikker fra spillet “Vildkatten”, memory-spill o.l., en annen variant er å bruke klistremerker fra bøker av typen “1000 klistremerker”.

Reply

DSBs mamma April 22, 2012 at 10:39

Det var hyggelig å høre at du får bruk for mine tips og erfaringer :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: