Har du hørt om “Mandala Training” ?

by on 03/03/2013

Hei, mine kjære lesere! Jeg har ikke skrevet på lenge, men jeg føler nå at jeg har savnet dette utrolig mye … nemlig å kunne sette meg og skrive et innlegg for dere! :) Grunnen til at jeg omtrent har forsvunnet både fra bloggen, Facebook og  Twitter er dessverre sykdom :( Vi har vært og vi egentlig er fremdeles litt syke hele familien, men vi er på bedringens vei :) Siden jeg fortsatt ikke er helt i toppform, blir dette innlegget ganske kort. Idag vil jeg dele med dere en enkel øvelse fra den japanske professoren Makoto Shichida for å utvikle fotografisk hukommelse hos barn – den såkalte Mandala Training.

SHICHIDA’s MANDALA TRAINING FOR BARN

Til å begynne med vil jeg nevne følgende:

Selve metoden, som ble utviklet av den japanske professoren Makoto Shichida, er såpass omfattende, at jeg har valgt å opprette en egen kategori her i bloggen for å samle all relevant informasjon om Shichida-metoden på ett sted. Jeg fyller ut denne kategorien etterhvert.

Idag vil jeg fortelle om den såkalte Mandala Training – enda en øvelse i Shichida-metoden for å utvikle fotofrafisk hukommelse hos barn ( den andre aktiviteten som er ment for at barn skal utvikle fotografisk hukommelse er Linking Memoryjeg anbefaler sterkt å lese først om Linking Memory HER før du begynner å lese om Mandala Training – disse to aktivitetene har samme teori bak seg, jeg kommer ikke til å skrive nedenfor det jeg allerede har skrevet i innlegget om Linking Memory :) )

Dr.Shichida beskriver Mandala Training slik:

To do Mandala Card Training your child look at the mandala card for just 20 seconds and memorize it. Then put the card down and give him a blank card. Then have him color the blank card as he remembers the mandala card with color pencils. Then check if his memory is correct. (Shichida, Makoto 2003:35)

Hva er et mandala-kort? I denne sammenhengen kan det være et veldig enkelt mønster av denne typen:

For å unngå unødvedinge forklaringer vil jeg vise to videoer fra Youtube som illustrerer Mandala Training veldig godt:

    •  Med en 3-åring:

    • Og med en 5-åring:

 Jeg ville også prøve denne aktiviteten med min datter. Så nå har vi prøvd “å tegne mandala” :)

DSB (som er nå 3 år og 8 mnd. gammel) var først ivrig etter å fargelegge hele bildet, og etter min korte forklaringen ble det bare prikker og streker :) Jeg hadde ikke forberedt meg spesielt – bare tegnet noen enkle figurer i to eksemplarer: med og uten farger. Her sjekker vi om fargene stemmer:

Etter to mandala-tegninger  spurte jeg forsiktig om hun ville tegne mer… :) – NEEEI!, hørte jeg. M.a.o. mitt råd for denne aktiviteten er det samme som for alle andre aktivitetene: FØLG BARNET DITT! Avslutt FØR barnet er lei av aktiviteten/ trøtt o.l.

Til slutt vil jeg nevne at Shichida anbefaler å gjøre denne øvelsen regelmessig over en lengre periode.

Det var alt for idag :)

Jeg har fått inntrykk av at flere av mine lesere liker kategorien “Kreativitet” best, så neste innlegg har jeg tenkt å skrive i denne kategorien. Husk å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din epostadresse for å ikke gå glipp av det! (HER kan du lese instruksjonen hvordan man abonnerer)

Og helt til slutt, som vanlig, vil jeg nevne at dersom du ser grammatiske eller språklige feil i mine innlegg, så vær så snill og les min velkomsthilsen!

Vi snakkes!

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 2 comments… read them below or add one }

Marina March 6, 2013 at 10:49

Spennende! Jeg vil gjerne får disse mandalakort-tegningene! Takk!

Reply

DSBs MAMMA March 6, 2013 at 11:03

Ok, sender dem pr.mail

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: