Hvem sa at leker skal være dyre?

by on 04/14/2012

Hei! I ett av mine tidligere innlegg har jeg fortalt om Natalja Kirzhaeva og hennes seminar “Mamma som kan leke”. Hele mars har jeg og min datter vært aktive deltakere på dette seminaret. Seminaret er avsluttet nå, men vi leker fortsatt :) Og noen leker har DSB likt mer enn andre…Jeg regner med at du blir overrasket over å få vite hvilke leker hun likte best. Gjett! :)

–> KNAPPER OG KLESKLYPER!!! I dette innlegget vil jeg vise at dette er ingen spøk.

HVEM SA AT LEKER SKAL VÆRE DYRE?

Barn leker i mye rart :) Har du noen ganger lagt merke til at ofte barn er mer opptatt av det som ligger i kjøkkenskuffer enn dyre flotte leker? Bare så det er sagt – ved å stille dette spørsmålet mener jeg ikke at man må slutte å kjøpe leker. Likevel viser min erfaring at barn leker i noe jeg velger å kalle for “tulleleker” med større entusiasme enn i vanlige leker :)

Og hva er “tulleleker”? Det er klesklyper, knapper, korker fra melkekartongene o.l., perler, små stein og andre småting! De fleste små barn ELSKER dem! Den eneste ulempen med dem er at du må være til stede og passe på at barn ikke svelger dem osv.

NB! Du KAN IKKE la barn leke alene med små knapper osv. Barn kan svelge dem! Du MÅ passe på at barnet ikke putter dem i sin egen munn eller nese!

Man kan finne på nær sagt uendelig mange måter å leke på med dem. For å få i gang fantasien, kan du tenke over hva barn kan gjøre med dem. Deretter tenk over hva for eksempel en knapp kan være? Dere tar for eksempel knapper og begynner å fantasere, finne på noen historie, sortere, dekorere o.l. La en knapp “spille” noen rolle! Bruk fantasi og prøv ulike “tull-leker”!

Det var alt! :) Nedenfor vil jeg vise hvordan vi lekte og leker fortsatt med våre knapper og klesklyper. Nå for tiden er disse magiske knappene definitivt den største favoritten blant leker hos min datter (2 år og 10 mnd.).

FAVORITTLEKEN NR. 1 – “BURSDAG!”

Det hele startet med at DSB nevnte at noen hadde bursdag i barnehagen. Jeg foreslo å leke i “Bursdag”. Jeg laget et lite bord og stoler og dekket på bordet :)

Barn leker

Så kom alle disse idéene av seg selv :)

Først må vi velge bort alt som ikke kan spises :) Vi har nemlig noen figur-knapper som jeg viste tidligere i innlegget om “Linking Memory”. Disse skal vekk!

Barn leker med knapper

Så sorterer vi knapper videre i gutter og jenter :) Hver av dem får et navn. Vi snakker om venner i barnehagen, om andre venner, hva de heter osv. DSB forteller hvem hun vil invitere til bursdag. Jeg teller høyt hvor mange gjester som skal komme på besøk til oss. Jentene telles, guttene telles :)

Knapper kan barn leke med

Nå skal alle gjestene på plass! Gutter sitter her og jenter er der! :)

Lek med knapper

Her sorteres det etter form og farge – Alle skal få en liten hvit kake! :)

Lek med barnet ditt

Her er våre gjester og kaker :) (For tallerkener har jeg brukt stearinlysholdere kjøpt på Nille :) )

Fantasilek

DSB bestemmer seg for å lage mer mat for gjestene :)

Lek på gulvet

Suppen skal kokes :)

Leke kokk

Så serveres suppen til gjestene med en øse :)

Lek for toåringer

Så skal kake bakes! :)

Barn og lek

Som du ser kan man fortsette…En enkel fantasilek, men legg merke til hvor mye den innebærer: fantasi, små motorikk-utvikling, språkutvikling (vi er jo i samtale med barnet hele leken), matte i form av enkel telling, sortering og til og med klassifisering! :) Personlig liker jeg denne leken veldig godt, men det som er enda viktigere er at DSB elsker den!!! Håper at din/dine 2-, 3-åring/åringer (og kanskje noen eldre :) ) vil også like den!

ANDRE LEKER MED KNAPPER

Nedenfor vil jeg ikke beskrive lekene våre så detaljert. Jeg deler idéer med dere, men variasjoner kan være mange…

Å dekorere eller “å tegne” med knapper:

Du kan foreslå til barnet å dekorere hva som helst – alt fra slottet som dette :)

leke og dekorere med knapper

…til å dekorere noen gjenstander som er tegnet på papir. Her for eksempel viser jeg til DSB hvordan vi kan dekorere en fløyte :)

å tegne med knapper

Og det er ikke sikkert at ditt barn blir enig med deg i et valgt mønster :) For eksempel har min datter avslått forslaget mitt :) og funnet på dette i stedet for:lek og dekorasjon

Du kan til og med tegne et ansikt med knapper!

Historier, eventyr o.l.:

Tegn, fortell og lek underveis :) På dette bildet ser du at jeg har brukt noen figur-knapper, men det er ikke nødvendig! Hva tror du de grønne knappene er? Frosker selvfølgelig! :)

Dette er en annen historie -Her har vi plantet blomster med millimeterpresisjon :) Kreative blomster

Og her historien vår fortsetter, jeg husker ikke hele historien, men vi hadde sommerfugler og svarte bier, en mann som luktet på blomstene…Blomster lek for små barn

En annen historie var om toget som fraktet noe hele tiden :) Tog lek

Det kan være mange forskjellige leker med historier. Her er det bare fantasien som setter grenser :)

KORT OM LEKER MED KLESKLYPER

NB! Ikke forvent at barn klarer å bruke klesklyper med en gang! 

Her er det også mange ulike varianter. Siden dette innlegget er langt nok allerede :) , vil jeg vise her kun to av dem som DSB liker best:

1) En veldig enkel “ostelek” :) – Mus (klesklyper) vil spise ost! De spiser ost, men de faller av og til i hullene i osten og skriker “Oj!”  Igjen: det kan være mange variasjoner, men selve leken er emosjonell og morsom. I tillegg utvikler den små motorikk.

Klesklyper for toåringer

lek med klesklyper

2) En enkel “fallskjermslek” :) Fallskjermen lages av en vanlig plastpose. Du trenger å skjære et hjørne diagonalt. To snorer bindes sammen. Klesklypen er liksom en mann som hopper i fallskjerm :) lek med klesklyper for små barn

OK. Jeg håper at du er blitt inspirert til å bruke noen “tulleleker” med ditt/dine barn :) Del gjerne DINE idéer i en kommentar nedenfor, det setter jeg stor pris på!

ANDRE NYHETER

Om du lurer på hvorfor jeg skriver i bloggen kun én gang i uken i det siste, så svarer jeg at det er flere grunner til det:

  • Jeg forberederer en liten gave til dere i form av flotte fargerike presentasjoner for barn fra 1,5 år. Jeg vet ikke når de blir ferdige, så for å ikke gå glipp av dem og andre nye innlegg og nyheter, nye kryssord o.l., vil jeg anbefale å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din epost.
  • Jeg  har fortsatt planer om å lage den russiske versjonen av bloggen og jeg  jobber etterhvert med dette prosjektet :)
  • Sist men ikke minst bruker jeg mye av min fritid på å lære nye ting om blogging osv.

Og selvfølgelig andre ting… ALT TAR TID! Som jeg har skrevet tidligere, vær så snill ikke glem meg! :) Titt innom…

Apropos kryssordet i forrige innlegg :) Jeg har skrevet før at den første som sender kodeordet får midlertidig tilgang til 3 personlige videoer og får titte innom hvordan jeg og min datter leser/tegner/leker sammen, bl. a. noe fra våre temauker.  Ærlig talt – jeg hadde forventet mer aktiv deltakelse :) Men ETT riktig kodeord tilsendt til meg er også et resultat! :) Så gratulerer den første heldige vinneren på detsmartebarnet.com – Heidi D.! :) Heidi, takk for din deltakelse! Du får også en liten bonus i tillegg til andre 3 videoer – en videosnut som viser én av våre engelske “timer” :)

Og helt til slutt, som vanlig: dersom du lurer på hvorfor dette innlegget inneholder språklige uklarheter og/eller grammatiske feil o.l., vær så snill og les min velkomsthilsen!

Vi snakkes!

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 4 comments… read them below or add one }

Natalia April 19, 2012 at 18:40

JEG BLE INSPIRERT AV MANGE IDEENE OG NÅ KJØPTE TILGANG TIL MATERIAL PÅ SEMINAR “MAMA SOM LEKER”
HVOR KJØPER DU “KUISENER STICKS”? kan du ambefale noen online butikk? Jeg så dem på montessori men de koster 2000 kroner. Kan det stemme?
tussen takk

Reply

DSBs mamma April 19, 2012 at 22:25

Takk for din kommentar! Glad på dine vegne at du har nå tilgang til seminaret – nå kan du se at disse to artiklene jeg har skrevet med noen av idéene fra dette seminaret er en brøkdel av det vi gjorde på seminaret, skulle gjerne skrive mer, men men…

Cuisenaire staver bestilte jeg i Russland hos russisk “babushka” (DSBs mormor :) ) – de koster rundt 50 kr der – plast! I Norge har jeg ikke sett dem i plast, de er mer solide, laget av tre, MEN de koster fra 350 til ca. 750 kr, prisen varierer ( sett bl. a. på Riktige leker og et par internett butikker).

Reply

hyggeligkaos May 2, 2012 at 20:45

Du er en av mine nye blogg favoritter,

så jeg velger å gi Deg en Blogg – Award.

Titt inn på siden min for å se hva det innebærer”

Reply

DSBs mamma May 3, 2012 at 12:47

Hei! På den ene siden er det veldig hyggelig å høre, tusen takk for din interesse i min blogg! På den andre siden, må jeg dessverre innrømme at jeg ikke har tid til å sende denne stafeten videre. Så det er opp til deg om du stryker bloggen min fra din liste eller hva du gjør…Men takk, takk uansett :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: