Lek og lær med LEGO! (for barn 2-4 år)

by on 10/31/2012

Hei! Som jeg har lovet tidligere, vil jeg skrive et eget innlegg om LEGO :) Med tanke på hvor mye man kan skrive om LEGO, blir dette innleggget kort :)

LEGO kan jo brukes til så mye rart  :) Siden jeg selv har en treåring, er det naturlig for meg å beskrive LEGO-aktiviteter for barn i alderen 2-4 år, selv om jeg kommer til å nevne noen andre aktiviteter for større barn. LEK OG LÆR MED LEGO! (FOR BARN 2-4 ÅR)

Til å begynne med vil jeg skrive litt om hvilken type LEGO som barn i alderen 2-4 år kan bruke. Du tenker vel kanskje nå: DUPLO! :)

DUPLO kan man godt begynne med fra barnet er ca. 1,5 år. Skal man tro på anbefalingen fra produsenten, er DUPLO for barn i alderen fra 1,5 til 5 år… …Hvilken type LEGO trenger to-treåringer EGENTLIG? :)

Om sommeren deltok jeg på seminaret om LEGO, arrangert av Lena Danilova, en erfaren fembarnsmor, pedagog og forfatter av flere bøker både for barn og foreldre (mine russiske lesere kan sjekke hennes nettside - det er utrolig mye nyttig og bra informasjon der! :) )

Nå vil jeg røpe ut en stor hemmelighet :) som jeg fikk vite på det seminaret …

Svaret er…De vanlige klassiske små LEGO-bricks! NB! Forutsatt at du leker ved siden av din to-treåring og passer på at han eller hun ikke putter små deler i munnen! Ta de aller minste delene bort!

Som en startspakke :) ville jeg anbefale å kjøpe:

  • klassiske lego-bricks
  • et par lego-matter
  • et sett med ulike vinduer og dører
  • Man kan også kjøpe et sett med tak, men ut fra det jeg har lest om barn og LEGO, vil de fleste barn under 5 år ikke klare å bygge tak uten hjelp fra en voksen, så det blir DIN oppgave å bygge tak :)

Spesielt interesserte kan også kjøpe et sett med hjul :)

Dersom du lurer på hva man kan gjøre med gamle DUPLO sett, vil jeg vise hva jeg har gjort :) Jeg har brukt en DYMO-merkemaskin, men det går an å bruke vanlig tape eller tusj o.l. :)

Resultatet :)

M.a.o. gamle DUPLO sett kan brukes til å lære bokstaver og skrive enkle ord (på samme måte som magnetbokstaver )! Bare ikke forvent at barnet skal leke med dem lenge :)

Man kan også finne noen bilder i “riktig” størrelse, for eksempel et lite bilde av en krokodille, skjære det i flere like deler med lengde og høyde lik en duplo-brikke, klistre dem på brikkene med dobbeltape og lage på denne måten en lego-puzzle :)

OK. Hvordan kan små barn (2-4 år) leke med LEGO? Her er noen idéer fra det seminaret som vi har prøvd ut og likte godt :)

1. Den vanlige leken. Dere setter dere ved siden av hverandre og bygger hvert sitt hus sammen :)

2. Den vanlige leken med modifikasjoner :) Bygg diverse hus, gjerder o.l. Mens dere bygger sammen, bruk aktivt ord som:

  • stor-liten
  • større – mindre
  • opp – ned, oppe-nede
  • under, over
  • til høyre for, til venstre for, ved siden av, i midten
  • inne, ute

o.l.

Hos oss utviklet denne leken fort i en annen “Kan-du-følge-mine-instruksjoner-lek” :) DSB likte å plassere lego-bricks akkurat der jeg ba henne om :)

3. Rollelek. Bruk gjerne dyr figurer (Schleich o.l.), små dukker, lego-figurer o.l.

4. Finn legofigurer etter konturer. Tegn på papiret konturer av noen lego-figurer (her kan DUPLO brukes :) ). Barnet skal finne de riktige delene.

Om ditt barn vil ha en ekstra utfordring, kan du be barnet å tegne konturen av en DUPLO-del :)

5. “Apekatt”-lek :) Start med kun 2 lego deler. Gi til barnet akkurat de samme delene som du har. Foreslå å leke i “apekatt”-leken og fortell at apekatter liker å ape etter andre. Avtal at du bygger og barnet “aper” etter deg. Bygg noe veldig enkelt og vent til barnet blir ferdig med å kopiere det du har bygd.

Ikke lek for lenge – avslutt leken før barnet blir trøtt eller lei av leken! Dette prinsippet gjelder for øvrig for alle andre barneaktiviteter :) Dersom barnet har det vanskelig med å “ape” etter deg, ikke fortell hva som skal gjøres, heller prøv med noe enklere byggekonstruksjon :) Etterhvert kan du begynne å bruke 3-5 eller mer lego deler i denne leken. Om barnet tar initiativ, kan dere også bytte roller – barnet viser og du “aper” etter barnet :)

Her er DSB veldig fornøyd med sin “ape”- innsats! :) 6. Rekkefølger. I denne leken kan du introdusere de enkleste rekkefølgene til barnet. Du begynner å bygge en enkel vei og… (NB! Dette er viktig!) sier høyt samtidig som du plasserer lego-bricks, for eksempel: “rødt – blått- rødt-blått-rødt-blått”.  Vent litt og be barnet om å gjette hvilken lego-del du velger videre…Be barnet om å bygge denne rekkefølgen videre.

Kanksje det trenges at du gjentar rekkefølgen flere ganger…Kanksje barnet ikke er modent for denne leken…Hvis du ser at barnet ikke forstår hva du vil, prøv leken om 3-6-12 mnd. senere :)

Etterhvert kan rekkefølgen bli mer koplisert, for eksempel av 3 elementer osv.

7. Leken “Hva ligner dette på?” Du bygger og barnet prøver å gjette hva det du har bygget ligner på? Prøv å gjette nå :)

Riktige svar: frosk, krokodille og jordbær :)

Til slutt vil jeg dele med dere et par bilder som jeg tok på Legofestivalen for ca. 2 uker siden. Om Teknisk Museum arrangerer en legofestival også neste år, skal vi dit! :) Der kunne alle bidra til å bygge en stor legobyen:

Og her er vårt lille bidrag :)

Oh… har nesten glemt… Noe som man kan gjøre med LEGO sammen med større barn…. Tegneserier!  :) Sjekk Youtube :) Her er bare et lite eksempel:


Jeg har ikke gjort dette selv, men jeg har sett en følgende instruksjon: Du trenger en fotokamera eller en telefon med kamera. Dere filmer en scene 1 sekund og trykker på pause. Deretter flyttes 1-2 elementer, filmes igjen 1 sekund osv.

Jeg vil også anbefale å besøke den norske lego klubb (medlemskapet er gratis og uten forpliktelser) :) der du kan finne tegneserier, oppgaver, informasjon om konkurranser o.l.

OK. Håper at du er blitt inspirert av dette innlegget :) Leker ditt/dine barn med LEGO? Hva har DU bygd med LEGO med ditt/dine barn? Skriv gjerne en kommentar til dette innlegget! Jeg tenker at vi foreldre setter stor pris på at alle deler sine erfaringer med hverandre!

Av NYHETER vil jeg spesielt nevne én ting: endelig har jeg startet å bruke Facebook aktivt :) Min Facebook-siden oppdateres nå DAGLIG :) ! Du kanskje ser at flere Facebook-innlegg publiseres både på russisk og norsk, men ikke bekymr deg for det – innleggene er innstilt slik at mine norske abonnenter vil se den norske varianten i sin nyhetsoppdatering på Facebook, og russiske – den russiske :) Så det er bare å “Like” ! :)

Ellers ser jeg at kategorien “Musikk” lenge har stått tom og jeg vil gjøre noe med det! Det kommer et innlegg i denne kategorien som jeg tror flere foreldre vil finne interessant og nyttig… Så følg med! Jeg vil anbefale deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din epostadresse for å ikke gå glipp av andre nyheter, idéer og nye innlegg! :)

Og helt til slutt, som vanlig vil jeg nevne at dersom du synes at mitt innlegg inneholder språklige feil og uklarheter, vil jeg be deg om å lese min velkomsthilsen!

Vi snakkes!

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 5 comments… read them below or add one }

Abelone November 1, 2012 at 07:48

Det var mange gode ideer til legolek, takk for tipsene. Lego er en skikkelig bra leke! Et tips er å sjekke etter Lego hos besteforeldre eller kjøpe brukt, den er lettere å bygge med når den er brukt. 

Hos oss går det i smålego og duplo om hverandre. synes Lego har fått veldig mange spesialdeler, og det hender noen sliter litt med å bruke delene som “hører til” på andre ting. Og vanskelig å bygge sammen igjen, for man mangler noen deler (vi oppbevarer i alle fall ikke settene hver for seg, muligens er det bare oss?)

Reply

DSBs MAMMA November 1, 2012 at 20:51

Takk for tipset om “gammel”-lego :)

Takket være deg fikk jeg en idé om å lage et Facebook-album med bilder om oppbevaring av lego :)
Takk, takk! :)

Reply

Katja April 10, 2013 at 01:33

Hei og takk for veldig bra innlegg!
Jeg og mine to barn gleder oss til å begynne med det.
Hvor kan man kjøpe de overnevnte sett med klassiske Lego bricks, jeg har ikke funnet de så lenge?

Reply

DSBs MAMMA April 10, 2013 at 17:39

Katja, jeg har sett dem på BR-leker og i butikken til Teknisk Museum :) Om jeg ikke tar feil, også Smart-klubb, men er ikke sikker…

 

Reply

Katja April 10, 2013 at 21:17

Takk for svar, jeg har funnet dem i Tøys R us butikk :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: