Folklore dukker du kan lage selv med barna!

by on 02/10/2013

Idag er det morsdag, og jeg vil gjerne gratulere alle mammaene med dagen! :) Jeg tenker stadig mye på min egen mammarolle… Hva er viktig?…Hva er mindre viktig? …Hvilke minner vil min datter få fra sin barndom?…Hva vil jeg at mitt barn skal huske fra barndommen?… Alle disse tankene har resultert i at jeg har rettet min oppmerksomhet mot eldgamle tradisjoner, riktignok russiske folketradisjoner da jeg selv er russisk :) Folklore innebærer enormt mye – alt fra vuggesanger, ordtak, folkeeventyr osv. osv. Innlegget idag blir litt uvalig og kanskje mest rettet mot jentemammaer :) – Jeg vil fortelle om russiske folklore dukker som vi fikk i arv fra folkepedagogikk :) Det å sitte sammen og lage dukker for hånd fortsatt har verdi for et godt mor-datter-forhold selv i vår moderne tid…

Først og fremst, GRATULERER ALLE MAMMAENE MED MORSDAG! Morsdag… Hva handler den egentlig om? Se på denne videoen om hva det er å være mamma… personlig ble jeg rørt til tårer da jeg så på den  :) :) :)

…og nå til selve innlegget :)

FOLKLORE DUKKER DU KAN LAGE SELV MED BARNA!

Til å begynne med vil jeg takke Evgenija Bagramova, folklore-guru som leder sitt eget online-prosjekt om foklore for foreldre og førskolebarn. Min datter og jeg rekker selvfølggelig ikke å høre på alle sangene, å gjøre aktivitetene o.l. som Evgenija forteller om på dette folklore-kurset, men det generelle inntrykket er at mitt barn elsker ALT Evgenija tilbyr kursdeltakere å gjøre :) I dette innlegget vil jeg dele med dere en bitteliten del av kurset :) – folkedukker!

I likhet med dukkene for dukketeater som vi laget tidligere, trenger du heller ikke å sy for å lage folkedukker! :)

For at innlegget ikke blir kjempelangt, vil jeg ikke skrive her om diverse overtro, høytider og ritualer som er forbundet med disse dukkene. Jeg vil bare nevne at de fleste av dem ikke ble laget kun for å leke. De ble laget for et bestemt (overtroisk :) ) formål: å beskytte, å hjelpe i vanskelige tider o.l. Det som jeg synes er veldig spesielt er at min datter elsker å leke med disse dukkene mer enn med flotte pene butikkdukker :)

FOLKEDUKKE NR.1

Vi vil starte med den enkle vri-dukken :) Her er “oppskriften” fra Evgenija:

Basisen for denne dukken er en stoffrull:

Dukkelagingen ble en kjempepopulær aktivitet hos min treåring.  Selvfølgelig var det meg som gjorde mesteparten av jobben, men DSB ville gjerne lage alt selv :) Det var i hvert fall ingen mangel på engasjement :)

Her er resultatet! :)

FOLKEDUKKE NR.2

Denne lille dukken er veldig enkelt å lage.  Etter gamle overtro ble denne dukken laget for å beskytte barna mot alt det vonde :) Tatjana Makshanchikova deler med oss “oppskriften” på hvordan man lager denne dukken (Alle fotoene i beskrivelsen pkt. 1-8 er tatt fra forumet til www.danilova.ru):

  1.  Vi trenger 7 stoffbiter av forskjellige farger, størrelse 6 x 18 cm:
  2. Finn midten på hver stoffbit og brett kantene mot midten:
  3. Nå kan du samle alle stoffbitene sammen:
  4. Brett alle stoffbiter på midten:
  5. Lag dukkehode ved hjelp av en tråd:
  6. Finn en stoffbit 10 x 10 cm for å lage et skaut, brett det diagonalt:
  7. Bruk tråd for å lage hender:
  8. Sett skautet på dukkehode, pynt med et silkebånd – dukken er ferdig! :)

Jeg kan ikke beskrive hvor engasjert min datter ble da vi holdt på å lage disse dukkene! Det jeg tror hun likte mest er å kjenne på de ulike stoffene med hendene, dette dreier jo også om taktil stimulering :) Samme “oppskriften”, men dukkene er unike hos alle som lager dem :) Her er vår beskyttelsesdukke etter “oppskriften” ovenfor:

Jeg kunne fortelle også om andre russiske folkedukker, bl.a. om såkalte “Likhomanka”-dukker som beskytter barn fra 12 sykdommer etter den gamle russiske overtroen :) , men da blir dette innlegget VEE-E-E-LDIG LANGT! :) Kanskje en annen gang i fremtiden hvis interessen i kommentarer melder seg :) … Så jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din epost-adresse (Her er instruksjonen hvordan man abonnerer). Følg med! Det kommer flere interessante innlegg i 2013!

Og NÅ ER JEG SPENT… Jeg vil gjerne vite om norske folkedukker som mødre og døtre satt og laget sammen i hundrevis av år etter gamle norske folketradisjoner… Finnes de? Hva er typiske norske folkedukker?

Til slutt vil jeg gratulere en gang til alle mammaene med morsdag! :) Vi snakkes!

P.S. Mine russiske lesere kan lese mer om kurset til Evgenija Bagramova “Folklore for barn” HER! (på russisk :) )

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: