Folklore dukker du kan lage selv med barna!

by on 02/10/2013

Idag er det morsdag, og jeg vil gjerne gratulere alle mammaene med dagen! icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! Jeg tenker stadig mye på min egen mammarolle… Hva er viktig?…Hva er mindre viktig? …Hvilke minner vil min datter få fra sin barndom?…Hva vil jeg at mitt barn skal huske fra barndommen?… Alle disse tankene har resultert i at jeg har rettet min oppmerksomhet mot eldgamle tradisjoner, riktignok russiske folketradisjoner da jeg selv er russisk icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! Folklore innebærer enormt mye – alt fra vuggesanger, ordtak, folkeeventyr osv. osv. Innlegget idag blir litt uvalig og kanskje mest rettet mot jentemammaer icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! – Jeg vil fortelle om russiske folklore dukker som vi fikk i arv fra folkepedagogikk icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! Det å sitte sammen og lage dukker for hånd fortsatt har verdi for et godt mor-datter-forhold selv i vår moderne tid…russiskfolklore Folklore dukker du kan lage selv med barna!

Først og fremst, GRATULERER ALLE MAMMAENE MED MORSDAG! Morsdag… Hva handler den egentlig om? Se på denne videoen om hva det er å være mamma… personlig ble jeg rørt til tårer da jeg så på den  icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna!

…og nå til selve innlegget icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna!

FOLKLORE DUKKER DU KAN LAGE SELV MED BARNA!

Til å begynne med vil jeg takke Evgenija Bagramova, folklore-guru som leder sitt eget online-prosjekt om foklore for foreldre og førskolebarn. Min datter og jeg rekker selvfølggelig ikke å høre på alle sangene, å gjøre aktivitetene o.l. som Evgenija forteller om på dette folklore-kurset, men det generelle inntrykket er at mitt barn elsker ALT Evgenija tilbyr kursdeltakere å gjøre icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! I dette innlegget vil jeg dele med dere en bitteliten del av kurset icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! – folkedukker!

I likhet med dukkene for dukketeater som vi laget tidligere, trenger du heller ikke å sy for å lage folkedukker! icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna!

For at innlegget ikke blir kjempelangt, vil jeg ikke skrive her om diverse overtro, høytider og ritualer som er forbundet med disse dukkene. Jeg vil bare nevne at de fleste av dem ikke ble laget kun for å leke. De ble laget for et bestemt (overtroisk icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! ) formål: å beskytte, å hjelpe i vanskelige tider o.l. Det som jeg synes er veldig spesielt er at min datter elsker å leke med disse dukkene mer enn med flotte pene butikkdukker icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna!

FOLKEDUKKE NR.1

Vi vil starte med den enkle vri-dukken icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! Her er «oppskriften» fra Evgenija:lage dukke for hånd 1 Folklore dukker du kan lage selv med barna!

lage dukke for hånd 2 Folklore dukker du kan lage selv med barna!

lage dukke for hånd 3 Folklore dukker du kan lage selv med barna!

Basisen for denne dukken er en stoffrull:stoffrull for vri dukke 716x1024 Folklore dukker du kan lage selv med barna!

Dukkelagingen ble en kjempepopulær aktivitet hos min treåring.  Selvfølgelig var det meg som gjorde mesteparten av jobben, men DSB ville gjerne lage alt selv icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! Det var i hvert fall ingen mangel på engasjement icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! vi lager dukker 1024x695 Folklore dukker du kan lage selv med barna!

Her er resultatet! icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! russisk vri dukke 626x1024 Folklore dukker du kan lage selv med barna!

FOLKEDUKKE NR.2

Denne lille dukken er veldig enkelt å lage.  Etter gamle overtro ble denne dukken laget for å beskytte barna mot alt det vonde icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! Tatjana Makshanchikova deler med oss «oppskriften» på hvordan man lager denne dukken (Alle fotoene i beskrivelsen pkt. 1-8 er tatt fra forumet til www.danilova.ru):

  1.  Vi trenger 7 stoffbiter av forskjellige farger, størrelse 6 x 18 cm:1 Folklore dukker du kan lage selv med barna!
  2. Finn midten på hver stoffbit og brett kantene mot midten:2 Folklore dukker du kan lage selv med barna!
  3. Nå kan du samle alle stoffbitene sammen:3 Folklore dukker du kan lage selv med barna!
  4. Brett alle stoffbiter på midten:4 Folklore dukker du kan lage selv med barna!
  5. Lag dukkehode ved hjelp av en tråd:5 Folklore dukker du kan lage selv med barna!
  6. Finn en stoffbit 10 x 10 cm for å lage et skaut, brett det diagonalt:6 Folklore dukker du kan lage selv med barna!
  7. Bruk tråd for å lage hender:7 Folklore dukker du kan lage selv med barna!
  8. Sett skautet på dukkehode, pynt med et silkebånd – dukken er ferdig! icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! bereginja Folklore dukker du kan lage selv med barna!

Jeg kan ikke beskrive hvor engasjert min datter ble da vi holdt på å lage disse dukkene! Det jeg tror hun likte mest er å kjenne på de ulike stoffene med hendene, dette dreier jo også om taktil stimulering icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! dukkelaging 810x1024 Folklore dukker du kan lage selv med barna!Samme «oppskriften», men dukkene er unike hos alle som lager dem icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! Her er vår beskyttelsesdukke etter «oppskriften» ovenfor:russisk folkedukke 1 984x1024 Folklore dukker du kan lage selv med barna!

Jeg kunne fortelle også om andre russiske folkedukker, bl.a. om såkalte «Likhomanka»-dukker som beskytter barn fra 12 sykdommer etter den gamle russiske overtroen icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! , men da blir dette innlegget VEE-E-E-LDIG LANGT! icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! Kanskje en annen gang i fremtiden hvis interessen i kommentarer melder seg icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! … Så jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din epost-adresse (Her er instruksjonen hvordan man abonnerer). Følg med! Det kommer flere interessante innlegg i 2013!

Og NÅ ER JEG SPENT… Jeg vil gjerne vite om norske folkedukker som mødre og døtre satt og laget sammen i hundrevis av år etter gamle norske folketradisjoner… Finnes de? Hva er typiske norske folkedukker?

Til slutt vil jeg gratulere en gang til alle mammaene med morsdag! icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! Vi snakkes!

P.S. Mine russiske lesere kan lese mer om kurset til Evgenija Bagramova «Folklore for barn» HER! (på russisk icon smile Folklore dukker du kan lage selv med barna! )

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

Kommentarer fra Facebook:

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: