Little Reader: ett dataprogram – mange muligheter!

by on 09/08/2012

Hei! Idag har jeg tenkt å skrive mitt første innlegg i kategorien “Engelsk klubb”. Planen er å samle mye informasjon som kan være nyttig for foreldre som ønsker å lære barna engelsk som fremmedspråk. I dette innlegget vill jeg fortelle om et fantastisk dataprogram som hjalp meg med å innføre engelsk som fremmedspråk i vår hverdag. 

ENGELSK FOR BARN MED LITTLE READER

Jeg har allerede skrevet en del om fremmedspråklæring for barn i førskolealder: når man bør starte og (NB!) viktige prinsipper. I begynnelsen av dette innlegget vil jeg presisere følgende:

Jeg beskriver MINE erfaringer og observasjoner (i håp om at det jeg skriver om kan være nyttig for andre foreldre :) ), men det er kun DEG som kjenner ditt barn best! DU vurderer om barnet ditt blir interessert i å lære et fremmedspråk, om barnet synes det er gøy osv.

Likevel tør jeg påstå, at engelsk for barn kan bli til en morsom lek med Little Reader! Ikke bare morsomt, men også nyttig og lærerikt!

Da jeg først startet å bruke dette dataprogrammet (for ca. 2 år siden), hadde jeg ingen store forventninger om at ungen min ville lære å lese engelsk. I utgangspunktet begynte jeg å bruke Little Reader som et program for å lære min datter mange engelske ord, som supplement til våre “engelske stunder” med enkle rim, dikt o.l. på engelsk.

Jeg brukte selv dette dataprogrammet fra min datter var ca. 1 år og 2 mnd. gammel, og jeg ble faktisk overrasket over resultatet! Ikke bare det at hun ELSKET dette programmet…Takket være Little Reader KAN min treåring nå GANSKE MYE ENGELSK (til å være et fremmedspråk :) ), og HAR i tillegg også LÆRT Å LESE ENGELSK!

Vi ble ferdig med hele “English Curriculum” i mars i år, men det hender at min datter maser :) om å få lese noen av favoritthistoriene fra Little Reader. M.a.o. selv om jeg deltar i Affiliate program for dette produktet, er dette innlegget først og fremst mine personlige anbefalinger – dette har jeg prøvd og jeg vet at dette er et veldig bra program som jeg vil absolutt anbefale!

OK, jeg starter fra begynnelsen. Hva er Little Reader?

I utgangspunktet er dette et dataprogram som er laget for engelskspråklige babyer og små barn for å lære dem å lese. Programmet er basert på en god blanding av enkelte elementer fra Doman-metoden, Dr. Titzer-metoden og Shichida-metoden.

Hovedforskjellen mellom lesing etter Doman-metoden og Little Reader er at det sistnevnte supplerer helordslesing med såkalte Pattern Phonics - fonologiske kategorier, for eksempel det vises flere ord som slutter/begynner på “at“, “ad“, “ap“, “f” osv. Poenget med disse kategoriene er at barnet etterhvert registrerer likheter mellom ordene og på denne måten finner ut leseregler selv. Hele programmet består av 2 semestre – 260 dager totalt. Fonologiske kategoriene vises fra og med dag 21:Siden jeg primært var interessert i å bruke dette programmet for å lære min datter engelsk som fremmedspråk, bryr jeg meg egentlig ikke så mye om selve engelske leseopplæring. Jeg bare konstaterer fakta at metodene for å lære barna å lese engelsk som er lagt til grunn i Little Reader, har fungert for min datter. Som sagt, brukte jeg dette programmet for å introdusere engelsk som fremmedspråk til min datter og utvide hennes ordforråd. For dette formålet ville jeg anbefale å bruke LR for barn fra 2 til 5 år (hvem vet…kanskje noen eldre barn blir også interessert?)

Når du kjøper Little Reader-programmet, må du bestemme om du ønsker å vise presentasjoner på amerikansk eller britisk engelsk. Hele “English Curriculum” består av 2 semestre (130 dager i hvert semester). Du kan velge å kjøpe kun 1 semester hvis du vil. Du har god oversikt over dager: dag 1, dag 2, dag 3 osv. slik at du alltid vet ditt barns Learning Activity-progresjon. Det er anbefalt å vise LR hver dag fra mandag til fredag og ha fri fra LR på lørdager og søndager.

Hver dag består av 2 sesjoner (Session 1 + Session 2), dvs. du viser Little Reader til ditt barn 2 ganger pr.dag. Jeg antar at selv arbeidende mødre og/eller fedre klarer å finne 5-7 minutter om morningen og 5-7 minutter om ettermidagen/kvelden for å vise LR-sesjon. Hver Session består av enkelte deler: A, B1, B2 osv. Antallet varierer fra 3 til 5 deler pr. sesjon.

Til å begynne med (dager 1-20) vises det:

  • del A -kun ord, helordslesing
  •  del B -interaktiv del som er den viktigste delen i programmet. Jeg kommer til å skrive nærmere om denne delen nedenfor i innlegget.
  • del C -kun bilder

F.o.m. dag 21 vises det også del D -en fonetisk del. Noen dager senere deles del B i flere korte deler: B1, B2, og av og til også B3. Etterhvert vises det flere ord sammen og enkle setninger. F.o.m. dag 177 vises det også del E – historier, noe som tilsvarer det å lese en ekstralett-å-lese-bok.

Jeg vil understreke litt nærmere betydningen av den interaktive delen (del B). Som sagt, er dette den viktigste delen i LR-sesjoner. For å lære et fremmedspråk (og generelt, et språk :) ), er det UTROLIG VIKTIG å samhandle og kommunisere med barnet! For et par år siden lå det et fantastisk foredrag fra ett amerikansk universitet på Youtube (dessverre bookmerket jeg ikke det på PC-en, og klarer ikke å finne det nå…). Det ble fortalt om eksperimenter med babyer og små barn som ble eksponert for CD-er og DVD-er for å lære et fremmedspråk. Resultatene var tilnærmet lik null. Konklusjonen var at barn ikke lærer et språk av kun å høre på CD eller å se på TV. Det er samspill og kommunikasjon med voksne som er avgjørende for språktillegnelsen!

M.a.o. interaction er alfa og omega for språkutviklingen! Poenget med del B er å kommunisere sammen, vise ulike gjenstander hjemme, være aktive og kanskje kreative o.l. slik at ditt barn blir kjent med hva de forskjellige ordene betyr. For eksempel, ser dere ordet “clap” – klapp hendene sammen, ser dere ordet “fridge” – gå til kjøkkenet og pek på kjøleskapet o.l.

Jeg skal ikke bruke mye tid på å beskrive selve presentasjonene i Little Reader. Dere har mulighet til å installere en gratis prøveversjon og finne ut selv om ditt barn liker Little Reader. I tillegg har man 30-dagers pengene-tilbake-garanti:

Når man kjøper Little Reader, er det ingen tidsbegrensninger hvor lenge man kan bruke dette dataprogrammet. Selv om PC-en krasjer eller dere kjøper en ny PC, er det mulig å slette forrige registrasjonsmelding og registrere programmet på nytt. I utgangspunktet er det tillatt å installere programmet på 2 PC-er samtidig.

Det er opp til dere hva dere skal bruke Little Reader til:

  • gjennomgå “English Course“,
  • lage egne presentasjoner,
  • kjøpe et ekstra språkkurs på LR (foreløpig er det kun kinesisk kurs som er tilgjengelig, men det er flere kurs, bl.a. fransk og russisk kurs som er under utvikling og kommer etterhvert til salgs)
  • skrive ut “lesekort” o.l.
  • bruke presentasjonene laget av andre foreldre

Det siste punktet vil jeg beskrive litt nærmere. Ganske mange engasjerte foreldre som bruker LR lager egne presentasjoner som de deler med andre brukere av dette dataprogrammet. Alle kan legge ut sine filer i såkalte Little Reader Library. Pr. september 2012 inneholder dette biblioteket mer enn 3000 engelske LR-presentasjoner (kvaliteten varierer :) ). Disse er sortert etter emne.

I tillegg er det mer enn 1650 fremmedspråk-filer for LR (pr. september 2012) i dette biblioteket. Disse er sortert etter språk.

For eksempel, 5 sider med franske LR-filer:

Noen filer har Preview-funksjonen, slik at man kan se hva filen inneholder (filstørrelsen, informasjon om hvor mange lydfiler, bilder, videoer er i presentasjonen o.l.) før man laster den ned:

OK. Nå tenker jeg at det er på tide å skrive hvor og hvordan man får tak i dette dataprogrammet:

1. Først og fremst, må du registrere deg på brillkids.com-sine sider. Du får følgende bilde ved å klikke på linken – velg “Sign in or Register” og fyll ut “Sign me up for a free account“:

NB! Det har av og til hendt at noen email-adresser ikke godtas. Om du får problemer med registreringen, dvs. du ikke får email fra brillkids-team for å aktivere din brukerkonto, skriv da heller direkte til dem om dette via Submit-a-request-form.

2. Når du nå logger deg inn, vil du automatisk se “Hi,…. (ditt brukernavn)!” på den øverste linjen:

Midt på nettsiden kan du nå se de tre hovedproduktene: Little Math, Little Reader og Little Musician. Klikker du på Little Reader, havner du på denne siden:

Klikk deretter på Free Trial – knappen, som vist på bildet ovenfor. Du vil da havne på denne siden der du skal klikke på “Sign up and get your free trial“-knappen:

Du kan da laste ned en gratis prøveversjon for 14 dager ved å klikke på “Download Little Reader (English US)“-knappen:

Skriv gjerne en kommentar til dette innlegget, dersom du har noen spørsmål om Little Reader!

Om du bestemmer deg for å kjøpe Little Reader (evt. andre brillkids-produkter), klikk på “Shop”-knappen:

Du vil da se at det finnes to versjoner av LR:

  • Little Reader Deluxe - 250 $ (programvare, diverse kort, 25 “lett-å-lese”-bøker  på engelsk m.fl. Frakt, mva. kommer i tillegg)
  • Little Reader Basic – 199 $ (kun programvare som du laster ned direkte på PC-en, ingen fraktutgifter)

Uansett hvilket/hvilke produkt/produkter du velger, har jeg en glad nyhet for deg! :) Hvis du ved kjøp av Little Reader (eller andre brillkids-produkter) skriver inn min Affiliate Code, vil du få 10% rabatt! Det eneste du trenger er å fylle BKAFF23559 inn i feltet “Discount or Affiliate Code” og trykke på knappen “Use this Code:
Håper at engelsk for barn med Little Reader kan bli til en morsom lek også for ditt barn! Jeg kommer til å skrive flere innlegg i denne kategorien. Allerede nå har jeg planer om å fortelle om min datters store favoritt blant engelske tegneserier som egner seg for å lære engelsk som fremmedspråk. Følg med! Jeg vil anbefale deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din emailadresse!

Og til slutt, som vanlig vil jeg legge til: dersom du synes at mitt innlegg inneholder mange grammatiske feil o.l., vær så snill og les min velkomsthilsen!

Vi snakkes!

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 3 comments… read them below or add one }

Lena September 12, 2012 at 14:31

Takk for et fint innlegg. Når vi er i tema for interaktiv læring lurer jeg veldig på andres og din erfaring om leseopplærings programmer og Apper på norsk. Nå er ungen svært opptatt av iPAD og jeg føler at det er enklere å finne kinesisk opplæring enn en god norsk App for små barn med enkel lesing, former, farger og tall.
Jeg setter stor pris på tips om Apps og programmer som dere har prøvd.

Reply

DSBs MAMMA September 12, 2012 at 18:41

Lena, vi har ikke iPAD :) Har ellers hørt om to Apper for å lære alfabetet: ABC-hjulet og Bogga Alfabet, men har ikke prøvd dem selv, så jeg kan dessverre ikke svare mer enn dette.

Reply

Lena September 17, 2012 at 11:18

Takk, jeg tenkte hvis forumdeltakere hadd erfaring ville jeg sette pris på det.
 

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: