Engelsk som fremmedspråk for de aller minste i praksis!

by on 01/24/2014

Hei, alle sammen! Idag vil jeg publisere et personlig video-innlegg :) Etter Dagbladets artikkel har jeg fått tilbakemeldinger og spørsmål fra foreldre som lurte på diverse ting angående barn og språk, noe jeg setter stor pris på :) For meg er dette et signal om at flere foreldre interesserer seg for fremmedspråklæring i tidlig alder, og/eller i hvert fall har planer om å prøve :) Derfor har jeg tenkt at det kan bli interssant for noen av dere, mine kjære lesere, å få se hvordan dette foregår i praksis :)

ENGELSK SOM FREMMEDSPRÅK FOR DE ALLER MINSTE BARNA I PRAKSIS!

Jeg har tidligere skrevet om prinsippene man bør følge når man introduserer et fremmedspråk for barn i førskolealder.

For barn som vokser i en situasjon med en naturlig tospråklighet, kan det være aktuelt med å innføre et fremmedspråk etter at barnet har begynt å snakke med enkle setninger og klarer å skille mellom de to morsmålene. Noe språkblanding av enkelte ord kan forekomme, men det bør være i et begrenset omfang. KUN da kan man PRØVE FORSIKTIG å starte med en 5-10 minutters “språk C-stund” daglig, og ALLTID med overgangsfrasen for å unngå spåkblanding.

Og  jeg vil gjerne gjenta dette en gang til:

Det er kun DU som kjenner ditt barn best! Og det er DU som vurderer om ditt barn er  klar for / er interessert i å lære et fremmedspråk!

Men husk at barn er ofte skeptiske til nye ting, så de første gangene du prøver med f.eks. engelsk som fremmedspråk, vil barnet ditt mest sannsynlig se rart på deg :)   Forutsatt at dere har det gøy sammen :), vil han eller hun etterhvert vite hva som kommer til å foregå etter at du har sagt «We are going to speak English» og vil forhåpentligvis oppfatte det hele som en lek :)

Så idag vil jeg dele med dere noen av de videoene jeg tok da min datter var 1 år og 2 måneder gammel. Jeg har allerede glemt en del hvordan det hele foregikk :) så det var artig å se nå 3,5 år senere, at DSB faktisk lærte og sa noen engelske ord helt fra begynnelsen da jeg introduserte dem til henne :)

(Forresten, å redigere videoene på denne måten er vel det mest avanserte jeg noen gang har gjort innenfor videoredigering :) )

OK, her er  Super Simple Songs i praksis :)


Jeg vet at stemmen min kunne ha vært bedre :) , men det er viktig med samspill og kommunikasjon, det gjelder forresten ikke bare fremmedspråklæring, men barns språkutvikling, generelt. Derfor må du ikke bekymre deg om du synger dårlig :)

Om barnet deres ennå ikke har sett denne videoen, anbefaler jeg den på den sterkeste! Med den søte uglen går det liksom av seg selv å starte med engelsken :)


En annen ting min datter likte veldig godt da hun var 1-2 år gammel er mine selvlagde bla-opp-bøker :) Én eller annen gang i fremtiden kommer jeg til å skrive hvordan man kan lage en slik bok, det er ikke vanskelig :)FØLG MED!


Fordelen med slike selvlagde bla-opp-bøker er for det første at små barn blir fascinert av “fallende” bokblader og gjerne følger med :) For det andre, har du alltid mulighet til å tilpasse boken til DITT BARNs interesser, språknivå osv.

Sist men ikke minst, vil jeg nevne at dataprogrammet Little Reader har vært et suverent hjelpemiddel for å bygge datterens engelske ordforråd. Her får dere et innblikk i hvordan vi brukte den i starten :)


Dette var alt for idag :) Skriv gjerne i kommentarfeltet om hva DU gjør sammen med ditt/dine barn dersom dere lærer et fremmedspråk i førskolealder – del gjerne med andre hvilke hjelpemidler dere bruker, hva ditt/dine barn synes er interessant o.l.

Vi snakkes!

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: