Billig underholdning og mye moro med noe så enkelt som…lek med maling!

by on 03/06/2012

Kjære lesere! Dere som leser min blogg vet at jeg vanligvis skriver to nye innlegg pr. uke, og dere har kanskje lagt merke til at denne uken kom det ingen…Jeg har ikke glemt dere! Grunnen til at det ikke kom nye innlegg på en uke er at jeg har deltatt og fortsatt deltar på flere spennende seminarer, både online og offline :) Idag vil jeg fortelle om noe jeg har lært på ett av dem – et online-seminar “Mamma som kan leke” der jeg og DSB er aktive deltakere nå for tiden :) Seminaret startet 1. mars, men vi har allerede gjort og lekt ganske mye med…maling!malingklatter

FINGERMALING, MALINGKLATTER OG ANDRE LEK MED MALING

Først litt om seminaret. Guruen :) som deler sin erfaring om hvordan man kan leke med barn er en engasjert russisk mamma -Natalja Kirzhaeva. Etter å ha lest hennes dagbok på ett av mammaforumene var jeg ikke i tvil om at jeg kan lære masse og få nye idéer og impulser av å delta på dette seminaret.

Seminaret startet med en oppvarming :) Jeg og min datter har malt ganske mye sammen før, men oppgaver fra dette seminaret var ganske annerledes enn det vi hadde gjort tidligere (om vår fingermaling og andre malingaktiviteter kan du lese bl.a. her, null og null :) ).

OPPGAVE 1:

Oppgaven er å leke ved bruk av følgende materialet:

  • maling (fingermaling, gouache, akvarellmaling. Om dere av en eller annen grunn ikke har maling hjemme, kan du erstatte den med soya saus o.l. :) )
  • hvite ark, gjerne store hvite ark (f.eks. de som kan kjøpes på Ikea)
  • sugerør
  • en tusj eller fargepenn
  • evt. tannbørste

Drypp litt maling på arket. Gi barnet et sugerør og foreslå å blåse på flekken :) Det kan hende at du må blåse :) dersom barnet ikke klarer å blåse selv. Dråper vil spre seg utover og dere får en fin malingklatt :) Lag flere malingklatter og bruk fantasi! Til å begynne med kan du fortelle barnet hva dere har fått – et monster, et rart vesen fra en annen planett, et lite menneske, et dyr…!!!??? Gi dette vesenet/dyret/monsteret/osv. et navn :) Snakk sammen og fantaser i vei! Du kan også bruke en tannbørste for å male f.eks. armer/ben osv. :)

Her er vår første malingklatt :) malingklatt

DSB nektet å blåse så jeg måtte gjøre det :) Oj, oj, oj, denne flekken blir til noe!lek med en malingklatt

Hva har vi fått her? Kanksje et lite menneske? Ser du et lite menneske her?Malingklatt blir til noe annet i en lek

Hjelp barnet til å se det du ser :) ved å tegne med en tusj, fargepenn o.l. Tegn gjerne øyne, nesen osv.Malingklatt blir til et menneske!

Etterhvert blir barnet engasjert i denne leken og vil gi egne forslag om det han eller hun ser på arket. Hos oss skjedde det da jeg blåste ut den tredje malingklatten. Jeg har allerede sagt “Så fin liten sol vi har fått!” da DSB plutselig protesterte: “Nei! Det er nesehorn!:) Selv om DU ikke ser det BARNET ser, gjør et forsøk på å se sammen! :) Etter DSBs forslag måtte jeg bare spørre hvor hun ser hornet til nesehornet :) Der! :) Lag sammen en historie om f.eks. det dyret/vesenet/monstret osv., observer og snakk sammen!

Jeg må innrømme at på et eller annet tidspunkt følte jeg at det er ingen mening i denne aktiviteten. Hva er vitsen av å se det som ikke finnes på arket? Det er ingen likheter med f.eks. de dyrene som barnet foreslår – hva er vitsen da?  Svaret er enkelt:

Fingeravtrykk gjort med fingermaling og malingklatter gir uendelige muligheter til å bruke fantasi og tegne hva som helst!

Jeg skal prøve å illustrere dette nedenfor.

OPPGAVE 2:

Lag flere fingeravtrykk ved bruk av fingermaling. Dere kan “gå” med pekefingeren og langfingeren og late som om et lite menneske/en liten katt/frosk osv. setter sine spor på arket :) Lek! Katten går langsomt “mjau-mjau”, et lite menneske løper fort, frosken hopper o.l. Tegn noen mønstre med fingeravtrykk: blomster, snøfnugg o.l. Bytt ark ofte og legg dem til side. Ikke stopp hvis barnet har funnet på sin egen lek. Og omvendt – stopp før barnet blir trøtt!

OPPGAVE 3:

Ikke kast noen av deres tegninger! Vent til de tørker ut. NÅ! Se på alle arkene og tenk på hva de kan brukes til? :) Selvsagt kan vi tegne over med en tusj eller fargepenn! DSB, f.eks. så en krokodille i denne malingklatten:Ser du krokodille i malingklatten?

Og her kommer “cluet” :) For eksempel, ditt barn ser en krokodille i en malingklatt og du ser ikke…Hva kan du gjøre? Tegn over! :) La denne flekken bli en krokodille! :) Lek emosjonelt – GRRR!!! Jeg er den store grønne krokodillen! Her er mine store tenner! Bruk fantasi! Det er ikke SÅ viktig at den ikke ligner på den ekte krokodillen :) Det som er viktig er at barnet blir engasjert i leken, leker og fantaserer :) F.eks. DSB latet som om krokodillen ville ta henne :) Hun “rørte” på tennene, tok bort hånden og gjentok emosjonelt: “Oh, så store skarpe tenner!:)  Hvordan tegne en krokodille av en flekk

På denne måten kan man tegne og finne på historier, fortellinger sammen, spille et lite “teaterstykke” sammen om hva som helst :)

Jeg har spurt andre seminar-deltakere om å få lov til å publisere noen av deres tegninger for å illustrere dette poenget. Her er noen eksempler på hva man kan finne på :) Alle fotoene er tatt fra forumet til Lena Danilovas russiske nettside (www.danilova.ru).

Jeg vil starte med tegningene jeg fikk fra mamma Julia som har tre barn (5 år, 4 år og 1 år). Forresten en annen fordel med denne aktiviteten er at det er mulig å “sysselsette” flere barn samtidig. Eldre barn vil blåse selv. De kan også tegne over malingavtrykkene selv. Barn kan diskutere sammen hva malingklatter ligner på o.l. OK, her er det jeg fikk – takk til den kreative mammaen og barna! :)

Her ligger malingklatter ferdig til tørk :)

lek med maling

Mamma Julia “så” en dansende elefant i én av tegningene :)

Barna likte idéen og plutselig “så” fireåringen en helikopter i den andre tegningen :) Mamma Julia tegnet over.
Deretter “så” han en fugl som flyr…og flyvende piggsvin rundt :)

Og dette vesenet her :) fantaser når du maler med barn

Det eldste barnet ville tegne selv. Han tegnet soldater og ifølge mamma Julia ble han så engasjert i denne leken at han ba om et ekstra ark for å tegne fiender der :) barn kan lage fortelling av fingeavtrykk

For minstemannen tegnet mamma Julia katter :) tegn katter av fingeravtrykk

…og biler :) tegn biler av fingeravtrykk

Leken for ettåringen er enkel: gjem en katt/en bil osv. under håndflaten og spør barnet “Hvor er katten/bilen?”, vis katten “Her er den! Mjau!” o.l. :)

Andre eksempler fra andre mammaer:  :)

En mus :) mus tegnet med fingermaling

Maneter :)

En hval og et tusenbein :) Om å bruke fantasi når man tegner med barn

Og her er eksempler på hvordan man kan lage en hel fortelling sammen med barn – her ble eventyret fortalt på denne måten :) eventyr fortalt med fingeravtrykk

Andre fingeravtrykk – annen historie! Det var en gang en krabbe. En dag ble han lei av å sitte alene ved havet og gikk til sine venner for å spille fotball :) Det var to lag – krabber mot biller. Krabber scoret to mål og biller scoret ett mål og enda ett mål. “Vi vant!” – skrek krabber. “Nei! Det er vi som vant!” – skrek biller. De måtte rope på kloke edderkopper som sa at 1+1 blir 2, det er likt. Ingen vant, men alle vinner på å være venner og ikke krangle :) fingeravtrykk blir til fortelling

Bruk fantasi! Ditt barn vil gjerne hjelpe deg :)  

Ser du nå hvilke muligheter fingeravtrykkene og malingklattene kan gi? :) Takk til alle kreative mammaene! :) Jeg tenker at neste gang vi skal fly tar jeg med meg flere ark med ferdig tørket fingeravtrykk og en fargepenn :) Billig underholdning som varer en stund :)

OK, jeg håper at du er blitt inspirert til å prøve denne aktiviteten med ditt/dine barn! Skriv gjerne en kommentar om hvordan det gikk, det setter jeg stor pris på!

ANDRE NYHETER

Forrige helg deltok jeg på seminaret arrangert av den russiske ambassaden i Oslo og forlaget “Zlatoust”. Det var mange interessante emner som stod på programmet, men foredraget om tospråklige barn og tospråklighet (eller flerspråklighet), var av spesiell interesse for meg. Den russiske professoren Natalja Rodina holdt dette foredraget. Jeg hørte på hennes foredrag om dette emnet også for ca. 2,5 år siden og hun hjalp meg mye med å unngå mange feil som foreldre kan gjøre i flerkuturelle familier, der foreldre snakker to eller flere språk. Jeg kommer til å skrive et innlegg der jeg skal oppsummere det som var sagt på seminaret og, generelt, andre mine tanker rundt flerspråklighet. Følg med! For å ikke gå glipp av andre nyheter, idéer og nye innlegg, vil jeg anbefale deg å abonnere på å motta dem direkte til din epostadresse!

Og helt til slutt, som vanlig: dersom du synes at innlegget mitt inneholder mange språklige og grammatiske feil, vil jeg be deg om å lese min velkomsthilsen. :)

Vi snakkes!

P.S. For mine russiske lesere vil jeg gi denne linken der dere kan lese mer om seminaret “Игрательная мама”  på russisk :)

 

 

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 8 comments… read them below or add one }

Lena March 8, 2012 at 10:42

Takk for inspirasjon. Den prøver vi i helgen. Har du vurert å legge ut informasjon om seminarer du skal delta på litt i forkant så kanskje vi blir med? Det er vanskelig å følge med alt som skjer.

Reply

DSBs mamma March 8, 2012 at 17:11

Jeg deltar stort sett på online-seminarer som arrangeres på nettstedet danilova.ru, der annonseres det om seminar-nyheter på hovedsiden. Obs! Alt er på russisk :) og seminarer foregår også på russisk, så denne informasjonen ikke er aktuell for mine norske blogglesere :)

Reply

Hdrechsler March 9, 2012 at 14:54

Kjempefint at du skrev om dette. Vi skal ut å reise om to uker så da tror jeg vi skal male litt til helga og lage ekstra ark til å ta med oss. Veldig greit å ha litt forskjellige aktiviteter å gjøre på flyet. 

Reply

DSBs mamma March 9, 2012 at 16:21

Lykke til og takk for kommentaren! Jeg burde også nevnt i innlegget at det kan hende at noen barn trenger litt tid på å bli involvert i denne aktiviteten. Den første gangen jeg prøvde å fantasere om klatter/avtrykk :) sammen med min datter, virket hun ikke spesielt engasjert de første 10 minuttene, og jeg hadde tenkt å avslutte det hele da plutselig hun viste sin interesse :) og fortalte hvem det var på tegningen og fant på rare navn for dem :)

Reply

bucka October 21, 2012 at 11:52

Takk for fantastiske ideer

Reply

DSBs MAMMA October 21, 2012 at 14:47

Bare hyggelig :)

Reply

Frid-Aina November 22, 2012 at 22:42

Tusen takk for fantastisk inspirasjon og ideer! Jeg kan nesten ikke vente til i morgen med å se gleden min snart 2 år gamle sønn vil få av å male ut over hele kjøkkengulvet :-) Flott at du tar deg tid til å blogge og dele din kreativitet med oss andre som også er veldig opptatt av å gi våre barn en spennende og morsom hverdag hjemme!

Reply

DSBs MAMMA November 23, 2012 at 15:30

Frid-Aina, takk for hyggelig tilbakemelding! Håper alt har gått bra med maling idag, og lykke til videre! :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: