Mitt første herbarium

by on 08/26/2012

Hei! I en stresset hverdag hender det at vi ikke merker hvor flott plantene, trærne og blomstene er.  Nå som det er fortsatt sommer og vi er mye ute, prøver jeg å få datteren til å legge merke til omgivelsene rundt oss. Én måte å gjøre det på er å samle ulike blader sammen med barnet. Dette innlegget handler ikke om hvordan å lage det perfekte (det riktige osv.) herbariumet, men om å lære barna å se skjønnheten og mangfoldet i naturen, lete sammen etter interessante planter o.l. og være kreative :)

 

MITT FØRSTE HERBARIUM

Jeg husker at vi så noen ganger barnebøker der ulike trær, planter og blomster var illustrert. Da tenkte jeg at det hadde vært fint å ha et herbarium-album hjemme som vi kunne bla gjennom sammen. Dette er ikke bare et “kjekt å ha”-ønske :) , dette dreier seg også om taktil stimulering og annen type læring enn ren visuell (“ekte” blader kan jo føles med hendene), en “interessevekker” o.l.

Bare så det er sagt, har jeg  ikke vært opptatt av formelle regler for hvordan man lager et herbarium slike som f. eks. at planten må ha rot og enten blomst eller frukt, og at det bør skrives med blyant på hvert ark:

  • Dato
  • Sted
  • Innsamler
  • Beskrivelse av voksestedet (f.eks. skog, myr o.l.)
  • Norsk navn
  • Latinsk navn
  • Familie

DETTE HAR JEG IKKE GJORT :) Ikke ha det som mål at barn lærer flest mulig trær- og plantenavn! Dette er ikke en botanikktime på skolen! :) Generelt, har jeg prøvd å lage dette herbariumet så enkelt som mulig.

Alle plantene og bladene har vi samlet sammen. Jeg har presset bladene og plantene mellom avispapir og brukte tunge bøker som press. Ellers har jeg ikke brukt noe annet enn dette:

Albumet (med gode tykke ark) kjøpte jeg hos “Notabene” for 79 kr. Selvfølgelig kan man også kjøpe Herbarium fra Sprell (se også på siden hos Sprell “Relaterte produkter” : Blomsterpresse og Botanist koffert) o.l. – dette er til info for dem som ønsker å lage noe ekstra fancy :)

Mens vi var på hytta, satte jeg arbeidet i gang :) Planen var å lage alt selv, men som det ofte skjer ville DSB gjerne “hjelpe litt” :) I slike situasjoner pleier jeg “å sysselsette” henne ved siden av meg så lenge interessen hennes varer – vanligvis rundt 5 minutter :)

Selv om dette ikke er et perfekt herbarium, er jeg fornøyd med at min datter har begynt å interessere seg for ulike trær o.l. Denne gangen har jeg valgt å skrive navnene både på russisk og norsk. Her er noen sider fra DSBs første herbarium :)

På disse sidene er planen å tegne eller lime bilder av bær:

Etter at herbariumet var ferdig, husket jeg plutselig en aktivitet som vi drev med da jeg selv var barn – nemlig å lage applikasjoner av ulike blader!

Tilfeldigvis fant jeg en bok som har gitt meg masse idéer – Boken “Leaves” (Legg merke til denne flotte nettsiden “International Children’s Digital Library” der jeg fant denne boken). Om du trenger enda flere idéer sjekk også det jeg  fant på Google-bilder.

Da gjenstod det bare å samle ulike blader og være kreative! :) Sommerfuglene våre:

Kaninen :)

DSB fikk lyst til å lage kaninen selv :) Selvfølgelig måtte jeg hjelpe henne underveis, men det var en fin aktivitet vi kunne gjøre sammen :)

Og så med tanke på å gi barn null, har jeg gitt min treåring alt hun kunne trenge for å lage en applikasjon av blader og ventet i spenning på hva hun kan finne på :)

Til min store overraskelse fant hun på denne gulroten HELT SELV!  (og så begynte hun å tegne sirkler o.l. med limen :) )

Hun fikk lov til å utfolde seg :)   Som hun selv fortalte, har hun laget en fugl og en pinnsvin på dette bildet :)

Jeg regner med at denne aktiviteten kan vi gjøre oftere fremover, både om sommeren og høsten. Skriv gjerne en kommentar om du mener vi kunne ha gjort noe lettere, annerledes, bedre o.l. både når det gjelder herbariumet og applikasjonene laget av blader. Jeg setter stor pris på deres kommentarer!

Håper at du er blitt inspirert av dette innlegget! Det kommer flere interessante innlegg i høst, bl. a. jeg har planer om å fortsette å beskrive aktiviteter fra våre temauker! Jeg vil anbefale deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din epostadresse! Følg med! :)

Og til slutt, som vanlig, vil jeg legge til at dersom du synes  jeg gjør mange feil når jeg skriver, vær så snill og les min velkomsthilsen!

Vi snakkes!

 

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 7 comments… read them below or add one }

Natalia August 28, 2012 at 23:15

Tusen takk. jeg ble inspirert av dette inlegget. Vi skal begynne å samle blader , høsten er på vei.

Reply

DSBs MAMMA August 29, 2012 at 06:00

Takk for kommentaren! Høsten er kommet fortere enn vi hadde regnet med :)

Reply

kristine sæter September 8, 2013 at 21:36

Fantastisk inspirerende blogg!!! Du ga meg nettopp perfekte ideer til å pimpe opp herbariumbøkene til elevene!!

Reply

DSBs MAMMA September 8, 2013 at 21:42

Tusen takk, Kristine! Jeg er veldig glad på dine vegne og på vegne av dine elever :)

Reply

Hege October 16, 2014 at 19:41

Morsomme ideer! Hjertelig takk ;o)
Hege

Reply

Hege October 16, 2014 at 19:53

Morsomme ideer på hjemmesiden her! Hjertelig takk ;o)
Hege
 

FOR en gave!! Er så lykkelig – alle; pdféne er stappfulle av kreative ideer. You made my day :) Tusen takk fra Hege ;o)

Reply

DSBs MAMMA October 17, 2014 at 11:10

Hei, Hege! Jeg er glad for at du likte pdf-filene. Takk for kommentarer og velkommen som ny leser hos meg :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: