Møtet med en kjempe!

by on 03/10/2013

Hei, kjære lesere! Som jeg har lovet i mitt forrige innlegg, vil jeg idag velge et emne som faller innenfor kategorien “Kreativitet”. I dette innlegget vil jeg fortelle om papirapplikasjoner som min datter har likt veldig godt – en KJEMPE – applikasjon! :) :) :)

KJEMPE APPLIKASJON ELLER FØRSTE MØTE MED EN KJEMPE! :)

Jeg har allerede fortalt i innlegget om hvordan vi tegnet selvportrett i full størrelse om at vi deltok i online-seminaret til Lina og Jurij Krasny der deltakere fikk mange kreative oppgaver å gjøre sammen med barna.

Seminaret er nå ferdig, men jeg har fått tillatelse fra Jurij og Lina å fortelle om enkelte av de aktivitene som min datter og jeg likte best her på bloggen. Så følg med! Det kommer flere innlegg med idéer fra Lina og Juriy som ble veldig goodt mottatt av DSB, og derfor vil jeg dele dem videre til dere, mine kjære lesere! Jeg vil anbefale deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din epostadresse for å ikke gå glipp av våre nyheter og nye innlegg! (HER finner du instruksjonen om hvordan man abonnerer).

OK…Vårt første møte med en kjempe startet selvfølgelig med et eventyr der kjempen var med :)

I vårt tilfelle var det eventyret om katten med støvlene, men det behøver ikke å være akkurat dette eventyret… Fint om dere kan hjelpe meg med å nevne i kommentarer til dette innlegget andre eventyr eller fortellinger dere kjenner der kjempen er med. Foreløpig er listen min ikke så veldig stor:

  • “Den stilligste kjempen i byen” av Julia Donaldson
  • “Den selviske kjempen” av Oscar Wilde
  • “Aleksander og kjempen” av Bjarte Bjørkum

Etter å ha lest eventyret dukker det plutselig opp på bordet:

  • ark (A3 eller A4)
  •  diverse kroppsdeler av papir (mage, armer og ben, hode o.l.)
  •  lim
  • saks

Dersom barnet ditt er fortrolig med å bruke saks, kan du foreslå at barnet selv klipper ut kroppsdelene til kjempen.

Hos oss har jeg forberedt alt på forhånd. Oppgaven er å lime sammen  alle kroppsdelene på arket.

NB! La barnet bestemme selv hvor og hvordan kroppsdelene skal limes, selv om du ser at, for eksempel, et ben er satt opp feil.  Det er ikke lett for oss, voksne, å tillate ungen å gå denne veien av egne feil og oppdagelser. For barnets initiativ sitt skyld bør vi begrense oss med å korrigere og gi ferdige løsninger – med tiden blir bena satt rikitg :) Det vil ta tid, men det blir barnets EGEN “a-ha-opplevelse”!

Her er aktiviteten i gang og bena er limt på plass og dekorert :)

Kroppen og hodet er limt:

Og her er armene :)

Husk at selv med mammas elles pappas hjelp er det å lage papirapplikasjonen en ganske krevende oppgave for en to- eller treåring. Derfor kan det være en god idé å gjøre pauser – bruk gjerne bevegelseslek som kan supplere denne aktiviteten, f.eks. å danse/ å hoppe/å gå som en kjempe eller motsatt som en bitteliten gutt/jente/maur/frosk o.l.

Til slutt bare for å illustrere hvor stor vår kjempe er, limes det en liten jente også på arket. M.a.o. denne aktiviteten egner seg også veldig godt for å innføre begrepene “stor” og “liten”.

Dagen etter maser min datter selv om å få lage en annen kjempe :)

Og det hele resulterte i at DSB ville klippe og gjøre alt selv :)

Kreativiteten er i full gang! :)

Er ikke dette en fin kjempe laget av en 3,5-åring HELT SELV ?!? :) :) :)

Eller denne?  :) :) :)

Jeg er helt overbevist om at null! Disse kjempene er enda en bekreftelse på dette :)

Til slutt kan du gi barna blyanter eller fargestifter. Oppgaven er å tegne detaljer og bakgrunnen for å lage et ekte bilde :)

Håper at du er blitt inspirert av dette innlegget! Lager DU applikasjoner med ditt/dine barn? Hvordan foregår det? Skriv gjerne en kommentar til dette innlegget – del dine erfaringer med andre foreldre!

LITT OM ANDRE NYHETER:

  • Vi er nå alle sammen friske og raske :)
  • DSB var på kino igår for første gang i sitt liv! :) Vi så på “Karsten og Petra” – en flott film som jeg vil absolutt anbefale å se for alle med barn fra ca. 3,5 år.
  • Jeg er nesten ferdig med å lage en ny PDF-fil “50 sider med våraktiviteter og andre kreative idéer for store og små”. Følg med! Den vil bli lagt ut snart – alle som skriver sin første kommentar på bloggen min vil få den, samt to andre pdf-filer (“50 sider med høstaktiviteter og andre kreative idéer for store og små” og “50 sider med vinterdekorasjoner og andre kreative idéer for store og små”) i gave fra meg. De som allerede har tidligere kommentert bloggen min, vil få den tilsendt pr. email hvis ønskelig – bare skriv i kommentar til dette innlegget om at du ønsker det.

Og helt til slutt, som vanlig, vil jeg nevne at dersom du synes innlegget mitt inneholder språklige feil, vær så snill og les min velkomsthilsen!

Vi snakkes!

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 12 comments… read them below or add one }

Vladlena March 11, 2013 at 10:55

Hei! det ser gøy ut, og det vil vi absolutt prøve! Gutten er småforkjølet idag, og da er det et must med noe nytt :) Og tror det er et eventyr om Tom Thumb (мальчик с пальчик ), som har noe med en kjempe å gjøre. Hvis jeg husker riktig ;) Og vi takker ja til den nye aktivitetsliste!

Reply

DSBs MAMMA March 11, 2013 at 19:48

Vladlena, takk for kommentaren! God bedring! Pdf-filen må gjøres ferdig først :) – jeg vil sende den til deg når den er ferdig. Om du prøver papirapplikasjonen av en kjempe, skriv gjerne her hvordan det gikk, det setter jeg stor pris på.

Reply

Irina Polyakova March 11, 2013 at 20:57

min datter er bare 13 mnd gammel, men jeg blir veldig inspirert av hvordan man kan utvikle litt eldre barn gjennom bloggen og vil gjerne ha mest mulig av info og materiell sent per post slik at jeg kan lagre det og bruke senere. Tusen takk. 

Reply

DSBs MAMMA March 11, 2013 at 22:47

Irina, alderen 13 mnd. er fantastisk! Den store hemmeligheten er at tidlig utvikling starter fra (og til og med  FØR :) ) fødselen :) Allerede nå kan dere prøve å få kjennskap med plastilina, fingermaling, taktil stimulering (vann, sand o.l.) + sanger, barnerim, enkle barnebøker osv. i kombinasjon med MASSE bevegelse og fysisk aktivitet!

Jeg skal selvfølgelig sende deg den nye pdf-filen når den blir ferdig, men tro på meg dette er en illusjon at man skal bruke noe senere :) – jeg har selv hundrevis av GB med ulik informasjon som jeg lastet ned for å bruke senere – mesteparten har jeg aldri åpnet en gang :) Klua er å bruke her og nå – f.eks. du ser et fint dikt for barnet ditt – skriv det ut, heng ved siden av stellebordet og les det hver gang dere f.eks skifter bleier, ikke legg det i permen i håp om å bruke det senere. – bare et lite råd fra meg :)

Lykke til!

Reply

Elisabeth March 12, 2013 at 18:39

Jeg har blitt veldig inspirert av bloggen din. Har tatt noen ideer herfra om stjernene og stjernehimmelen og gjennomført på en praktisk eksamen på videregående. Det gikk veldig fint :)

En PDF-fil hadde vær til stor hjelp for min videre utdannelse, og kanskje kommende tantebarn eller egne barn etter hvert. Det hadde vært gøy å se resten av det kreative du finner på :) Jeg takker veldig gjerne ja til en slik aktivitetsliste :)

Reply

DSBs MAMMA March 12, 2013 at 19:19

Elisabeth, takk for en hyggelig tilbakemalding! Gøy å høre at du har gjennomført noe fra våre temauker og at det gikk bra.
Pdf-filen er nesten ferdig – det blir MANGE MANGE FORSLAG til diverse påskedekorasjoner/påskeaktiviteter o.l. Kanskje litt ensporet, men sånn ble det bare :) Jeg sender pdf-filen til deg når den er ferdig. Lykke til med utdannelsen din!

Reply

Katarina March 16, 2013 at 15:38

Så gøy! Jeg liker eventyret om katten med støvlene veldig godt, og dette var en spennende innfallsvinkel i forhold til hvordan man kan jobbe med det eventyret (og andre om kjemper). Takk for en inspirerende blogg!

Reply

DSBs MAMMA March 16, 2013 at 21:34

Katarina, takk! Jeg var selv veldig overrasket at min datter MASTE om å lage flere og flere kjemper flere dager på rad :) Ellers liker jeg godt aktiviteter som ikke krever spesielt mange forberedelser på forhånd :)

Reply

Na March 25, 2013 at 23:28

Hei, skulle vært gøy å få prøvd våraktiviteter med min datter nå. Blir takknemlig om du vil sende meg alle 3 .pdf filer du har laget. takk på forhånd.

Reply

DSBs MAMMA March 26, 2013 at 08:33

Fikk du ikke linker til dem automatisk da du skrev din første kommentar her på bloggen? Tja…det er da rart… Skal selvfølgelig sende dem til deg!

Reply

Linn April 3, 2013 at 16:17

For enn spennende blogg!

Jeg har termin (vårt første barn) om 11 dager- og ble veldig overrasket da jeg fant all denne infoen på norsk! Takk for at du har tatt deg tid til å lage denne bloggen; du har nok allerede fått en fast leser i meg:)

hilsen Linn  

Reply

DSBs MAMMA April 3, 2013 at 21:16

Lykke til med fødselen og hjertelig velkommen som leser hos meg :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: