Kreativitet…Kreativitet? Kreativitet!!! – Unngå den store feilen noen foreldre gjør!

by on 11/27/2011

Idag vil jeg skrive om barns kreativitet…Hvordan kan vi (voksne) bidra til at barn utvikler kreativitet? Jeg må innrømme at jeg har fortsatt masse å lære når det gjelder å stimulere utviklingen av barns kreativitet. Likevel vil jeg i dette innlegget skrive om den store feilen noen foreldre gjør.

 

FEILEN er nemlig det at noen foreldre er altfor OPPTATT AV RESULTAT!

Jeg er ingen unntak,  jeg gjorde akkurat samme feil! Jeg prøvde å planlegge på forhånd hva DSB skulle tegne. Jeg prøvde å hjelpe henne underveis med å velge de riktige fargene. Jeg spurte henne hva var det hun tegnet. Jeg prøvde å gi DSB råd om hvordan man kan tegne osv. M.a.o. jeg var mer opptatt av resultatet enn prosessen…Og dette er den store feilen noen foreldre gjør!

Det er nå jeg forstår at det DSB tegnet som, for eksempel, 1 år og 5 mnd. gammel har ingenting med utviklingen av kreativitet å gjøre. Det var en tid da jeg var stolt av slike tegninger som, for eksempel, denne:  Tegningen kalte jeg “Solen” :)

Enda verre er det å tegne etter et gitt mønster:

Nå forstår jeg at et normalt barn blir lei av denne aktiviteten allerede etter det fjerde strøket :) KJEDELIG!

Og så plutselig har jeg forstått at vi (voksne) kan stimulere utviklingen av barns kreativitet ved å la dem være i fred når de er i gang med noe kreativt :) ! Vi kan skape det riktige miljøet, vi kan la være å spørre hva barn tegner, vi kan la være å gi våre råd underveis o.l.

Prosessen er mye viktigere enn resultatet!

Denne videoen forklarer det jeg mener bedre enn tusen ord:

Det trenger ikke å være SÅ ekstremt! Dere som har lest om DSBs temauker, har kanskje lagt merke til hvordan vi tegner/maler o.l. sammen.

Nedenfor vil jeg vise bilder som jeg håper vil inspirere deg til å tørre å la ditt barn eksperimentere.

DSB er 1 år og 4 mnd.gammel:

DSB er 1 år og 5 mnd.gammel:

DSB er 1 år og 8 mnd. gammel:

DSB er 1 år og 9 mnd. gammel:

 DSB er 1 år og 11 mnd.gammel:

Spennende å høre hva du synes er avgjørende for å stimulere utviklingen av barns kreativitet. Skriv gjerne kommentar om dette!

Og til slutt……..dersom du synes at det er språklige uklarheter, grammatiske feil o.l., har jeg ett spørsmål til deg: Har du lest min velkomsthilsen?

Vi snakkes!

 

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 10 comments… read them below or add one }

Lena November 29, 2011 at 10:48

Elsket video. Ønsker meg et rom der jeg kan gjøre slike ting med barnet mitt. Hvordan holdere dere pappa fra hejrteinfrakt? Hos oss går pappa og hjemmer alle tegnestifter og maling for å unngå at lille S finner de selv. Jeg synes det er litt trist men forstår pappa.

Reply

DSBs mamma November 29, 2011 at 13:55

Hehe :-D Det har vært en la-a-a-ng prossess å få vår pappa reagere rolig på det vi driver med (nå snakker jeg ikke bare om maling…) Jeg husker da DSB var ca. 8 mnd. gammel, så vi på et program som viste hvordan man kan tegne sammen med de aller minste (fra ca. 1 -1,5 år). Pappa var SÅ skeptisk! Jeg selv var litt nervøs da jeg torde la DSB male for første gang (pappa var ikke hjemme! :-x ). Men det gikk mye bedre enn jeg trodde! Og hver gang vi drev med maling o.l., ble jeg mindre og mindre nervøs. Nå føler jeg at dette går mye bedre med tiden. Noen ganger kan jeg til og med sette meg ved siden av henne og tegne noe mitt :P (selvsagt blir jeg avbrutt, men det er stort fremskritt!) Jeg synes at man ikke trenger å ha et spesielt rom, men det hjelper å ha vannkran og papirhåndklær i nærheten. Derfor tegner vi stort sett bare på kjøkkenet eller i dusjen. Blyanter, maling osv. med merking “Washable” er alfa og omega! Og forkle som dekker hele barnet er også kjekt å ha ;)

 

Reply

Lena December 20, 2011 at 12:08

I går kjøpte jeg bademaling på apoteket, det var hitt! Det selges på tube i forskjelige farger, det er typ fargesåpe som en kan male med på alt, farger ikke av, er ikke skadelig, smaker såpe og er 100% washable. Jeg og poden satt i badekaret og malet på hverandre, vegene , arkene og forheng. Det var gøy :-)

Reply

DSBs mamma December 20, 2011 at 20:03

Jeg er glad dere har kost dere! Kan tenke meg hvor gøy dette kan være :) Takk for tipset! Skal løpe til apoteket for å kjøpe fargesåpe imorgen! :)

Reply

sofie November 19, 2012 at 12:06

Hei. En fin blogg du har. Og du har så rett, det er innmari viktig at prosessen får være det viktigste resultat! Istarten syns han det var gøy at jeg spurte han hva det var han hadde tegnet, men nå som han er mere bevisst seg selv ser jeg at det ikke har den hensikten den hadde – at det er gøyalt å bruke fantasien.
Min sønn på 2.8år har tegnet og malt fra han kunne holde i en blyant. Han har en egen hylle på stua hvor alle tegne/male uttstyr er. Han har tegnebøker med blanke ark i, lett tilgjengelig, når han vil tegne (midt under barnetv f.eks) finner han fram alt han trenger og tegner så mye og lenge han orker.
Når bøkene er fyllt opp med tegninger, skriver jeg måned og år og hvordan han holder blyanten og hvordan han konsentrerer seg om å tegne, og hans navn. Disse bøkene er kjempe morsomme å finne igjen når han er blitt eldre.
Et annet tips: å tegne trær,mennesker,biler etc for barnet virker mot sin hensikt- ettersom deres virkelighet og assosiasjoner til gjenstander og ulike former er helt annerledes enn de voksne sin, vil det å tegne en bil skape en mal for barnet. Istedet for at barnet for lov til å la alle streker være det den vil det skal være, og barnet for lov å kjenne på sine egne evner, prøver barnet å tegne det du som voksen har tegnet og da kommer setningen : jeg klare ikke tegne bil,mamma du tegne bil.
i starten syns vi begge det var morsomt at jeg i ny og ne tegnet for han, (han ville aller helst gjør selv) inntil jeg forstod at dette hemmet han mere enn det skapte kreativitet. så, når han spør sier jeg : “nei, du må tegne sjøl, det får du til skal du se” og når han har gjort det sier jeg ” herlig,det var en morsom løve,er den sulten?” el. lign. Prøver iherdig å holde meg unna ” du er flink” , “den var fin” det har heller ingen hensikt i lengden.
Det trenger ikke være et prosjekt hvergang man skal være kreativ, å for å skape glede for tegne/male burde det være lett tilgjengelig og bli en del av hverdagen. Det er ikke verdens undergang om det blir tegnet på vegg,gulv og bord. De fleste streker går bort med vann og såpe (så lenge de taes med engang og så lenge man har tegnesaker som er vannavløsende)
En siste ting som jeg syns er viktig er å ha gode tegne og maleutstyr. det finnes ikke noe værre enn å være kreativ når det er vanskelig å holde i blyanten/tusjen/kulepennen, fargen fra fargeblyantene nesten ikke synes, (oljekritt er kjempebra alternativ, men også Faber fargeblyanter,uansett de billige fargeblyantene pleier å være dårlig kvalitet) Det samme gjelder for maling, den billigste den setter seg ikke på penselen og er svak i fargen.  malerkostene som er laget av svinebust og er kjempe stive og busten er altfor lang, eller man glemmer å vaske de med såpe og vann for å fjerne kjemikaliene de er blitt behandlet med. eller hårene på malerkosten detter av fordi det er så dårlig kvalitet på penselen. (middelsdyre og middelstykke og myke pensler er herlige, og la de stå med busta opp så varer de enda lengre) Det siste er ark, akvarell ark er toppen når man skal male, det er lagd for å  tåle vann og maling. og de er flotte når man skal gi de bort i gaver .
:) når man har kvalitets utstyr er det enda gøyere å være kreativ! 
 

Reply

DSBs MAMMA November 23, 2012 at 15:47

Hei, Sofie! Jeg er helt målløs!!! DETTE VAR VIRKELIG MANGE FLOTTE TIPS!!! TUSEN TAKK! 100% enig :) – jeg kan skrive under på absolutt alt! Et annet lite tips til det du har skrevet er at man kan sage av skaftet på malerpenslene slik at det blir lettere for barnet å holde de! :)

Lykke til med kreativiteten!

Reply

sofie November 23, 2012 at 21:21

hei igjen !
takk for svar! og ja enig i avsaging av malerkost!
jeg ler meg ihjel! jeg ser nå at jeg har skrevet dusjen istedet for malerkosten! haha! sønnen min satt i dusjen og lekte seg i badebalja da jeg skrev, så det må være derfor ! :)
hvis du kan gå inn og omgjøre det hadde det vært fint :) (dette svaret trengs jo ikke å bli med i bloggen din:)
selv lykke til med kreativiteten!!
hilsen sofie

Reply

DSBs MAMMA November 23, 2012 at 21:50

Ja, jeg smilte også da jeg så “dusjen”, men man skjønner jo at dette er en skrivefeil :) – jeg tenkte du mente “tusjen”  da jeg leste dette :)

Reply

Nadja Forthun November 3, 2013 at 21:00

Hei. 
Så utrolig flott video. Min datter er snart ett år, å det hadde vert så gøy å fått til det samme som på filmen. Hadde vert gøy for store og små vil eg tro. Her har vertfall fått inspirasjon og ideer til å gjøre noe gøy for og med datteren min :)

Reply

DSBs MAMMA November 6, 2013 at 21:44

Ja, det hadde vært morsomt :) men men… vi bor i en leilighet :) Å male på denne måten (i pappesken :) ) er nærmeste vi kan prøve :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: