Selvportrett i full størrelse!

by on 09/22/2012

Hei! Forrige uke var min datter syk med feber, snørr – hele pakken…På fredagen ble hun bedre. Alikevel forandret vi planene for helgen. På lørdagen hadde vi tenkt å besøke Cappelen Damm -Festival 2012 for å høre om de to store favottitene Karsten og Petra, men det ble en rolig helg hjemme istedet. Samtidig hadde min datter altfor mye uforbrent energi for å kjede seg hjemme noe som resulterte i at jeg måtte finne på noe :) Jeg deltar nå for tiden i online-seminaret (på russisk) for foreldre som ønsker å forstå sine barn og kommunisere med barn (enda) bedre :) ! Den første seminar-oppgaven var å gi barnet mulighet til å bli bedre kjent med seg selv og andre! I dette innlegget skriver jeg om hva som ble ut av det :)

SELVPORTRETT I FULL STØRRELSE!

Oppgaven er enkel :) – hjelp barnet til å tegne et selvportrett! Ifølge seminar-guruer Lina og Jurij Krasny er poenget med denne oppgaven IKKE å lære barn å tegne, men å hjelpe dem å bli kjent med egen kropp, å se seg selv fra siden, å “smitte” med positive emosjoner og ønsket om å oppdage verden og andre mennesker rundt seg, å lære å samhandle med dem.

Foreldrenes hovedoppgave er å gjøre om denne felles aktiviteten til en morsom og interessant lek! Barn skal på ingen måte tvinges til å delta – man leker jo kun hvis man har lyst til! For noen kan 5-10 minutter være nok :) Det kan hende at barnet får lyst til å fortsette å tegne dagen etter :)

Oppgaven kan presenteres i form av en gåte eller et mysterium: “Hvordan kan man se seg selv uten speil?”   Ikke forhast med å hjelpe barnet å finne svaret, la barnet tenke selv! Har barnet ingen gode forslag, gi tips ved å peke på skyggen når dere er ute i solen eller se sammen i speilet…

Og så begynner prosessen :)

VARIANT 1:

Tegn en kontur rundt barnet:

Foreslå til barnet å sammenligne seg selv med denne konturen. Om barnet har vanskeligheter med å svare, se sammen i speilet en gang til! Er det noe som mangler? Hvor har du øyne? Tegn øynene! osv. Still lettere eller vanskeligere spørsmål avhengig av barnets alder! Etterhvert kan barnet tegne et grafisk portrett med alle detaljene: øyne, hår, munn, knapper, skolisser osv.

NB! Det kan hende at ditt barn trenger nå å stoppe med denne aktiviteten. Det er alltid bedre å stoppe før interessen avtar, og heller fortsette om en dag eller to…

Neste steg er å oppdage at portrettet mangler farger! Sist men ikke minst skal bakgrunnen på bildet tegnes! Prøv å gi barnet mulighet til å være kreative! Ikke forstyrr med dine kommentarer om f.eks. at gresset skal være grønt o.l. Barnets selvstendige arbeid er barnets budskap til foreldre om hvordan han eller hun føler seg, hva barnet foretrekker, hvem han eller hun vil snakke med, hvor barnet vil være osv.

Man kan selvfølgelig hjelpe en treåring underveis, men det er viktig å arbeide sammen og som likemenn! F.eks. spør barnet om det er greit at du maler ett eller annet o.l. DIALOG er et nøkkelord i denne aktiviteten!

OK, nok med teori! Her kommer hva vi fikk til i praksis :)

Øynene tegnes først!

Nesen, munnen og ørene:

Hva tror du dette er? -Strømpebukser! :)  

Så tegnes solen… Hvorfor solen er svart? Ikke spør meg :) Håret snakkes det om underveis og tegnes også på selvportrettet:

Tærne og lysegrønne sandaler :)

Så snakkes det litt om hvilken årstid det er nå, og min datter plutselig finner på å tegne denne oransje linjen, samtidig som hun kommenterer at det er blader som faller ned :)

Så innser jeg at hun trenger å male for å gjøre selvportrettet mer fargerikt :) …Vi tar først en pause og så fortsetter vi på kjøkkenet. Her tas det i bruk ulike maleteknikker :) Legg også merke til de grønne neglene DSB har tegnet til seg selv :)

Og det males og det males :) Og det prates underveis :)

Og her er sluttresultatet :)

Husk at det er prosessen og ikke resultatet som er det viktigste! Det som virkelig teller er at barnet (og foreldre :) ) har kost seg underveis :)

VARIANT 2:

Denne aktiviteten er ment til å vare en stund, kanskje en ukes tid, kanskje lengre… Meningen er at barnet og hele familien skal “studere” seg selv lenge, sammenligne, legge til nye detaljer, kommunisere sammen o.l. … og bare ha det gøy underveis :)

Du trenger å finne en ledig vegg i huset eller leiligheten som kan dekkes med gråpapir, Ikea-tegnepapirrull o.l. Her er de forberedelsene jeg har gjort på forhånd:

Jeg kommer ikke til å beskrive detaljert alt vi har gjort – bare viser deler av prosessen i bilder. Hele lille familen har deltatt :)

Her er det meg som tegner en kontur. Foreldre kan gjøre det, men det kan være en idé å “syselsette” to søsken med denne aktiviteten :)

Og dette var sluttresultatet for en uke siden (overskrifter er gjort av meg både på norsk og på russisk): I løpet av denne uken har DSB fått lyst til å male mer: Så dette er et foreløpig sluttresultat :) Familieportrettet henger fortsatt på veggen, og det kan hende at DSB får lyst til å male flere detaljer :)

Til slutt vil jeg nevne at det går an å “flytte” denne aktiviteten ut dersom det er sol ute og foreldre kan hjelpe med å tegne konturen av barnets skygge på asfalten. Det blir da en kritttegning.

OK, Håper at du er blitt inspirert av dette innlegget :) Om noen av dere, mine kjære lesere, tilbyr barnet/barna til å tegne et selvportrett eller et familieportrett, hadde vært artig å se på deres resultat! Skriv gjerne en kommentar om hvordan det hele har gått :) .

Apropos kommentarer… Har dere lagt merke til et bilde foran kommentarfeltet? Det er nemlig slik at jeg har forberedt sammen med en annen mamma (forfatterenn av den russiske bloggen KO-KO-KO -KIDS) en PDF-fil på 50 sider!!! med en samling av ulike høstaktiviteter og andre kreative idéer! De som får denne filen kommer i hvert fall ikke til å kjede seg denne høsten :) Alt du trenger å gjøre for å få laste ned denne filen er å skrive din første kommentar til hvilket som helst innlegg  fra min blogg.

NB! Useriøse og korte kommentarer av typen “Bra innlegg” and that’s it… teller ikke og vil bli fjernet. De som allerede har skrevet kommentarer på min blogg kan skrive en kommentar til dette innlegget om at du ønsker å motta denne filen.

Ellers, må jeg innrømme at det er mye som skjer og det ikke er alltid lett å finne tid til bloggskriving. Jeg prøver så godt jeg kan :) Ikke mist meg, jeg er jo her! :) Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din epostadresse! Det er forresten en eller annen feil med Feedburner-service akkurat nå så det vises “0 readers” nå på alle blogger som har Feedburner-subscribers, men jeg regner med at de snart retter feilen, så ABONNER!

Til slutt som vanlig vil jeg legge til at dersom du synes at mitt innlegg inneholder språklige feil o.l., vær så snill og les min velkomsthilsen!

Vi snakkes!

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 9 comments… read them below or add one }

Anette {foreldremanualen} September 22, 2012 at 18:07

Så gøy! :-)
Vi har gjort noe lignende ute på asfalten, men det blir selvsagt ikke like detaljert og fint.

Reply

DSBs MAMMA September 22, 2012 at 18:48

Takk, Anette! Det er veldig hyggelig å få en positiv tilbakemelding fra deg da jeg følger din blogg nesten daglig :)

Reply

Heidi September 23, 2012 at 08:19

Dette så veldig morsomt ut. Det med hele familien må prøves når lillebror blir litt eldre og kan delta.
 

Reply

DSBs MAMMA September 23, 2012 at 22:13

Takk, Heidi! Glad at du synes dette høres morsomt ut. Har sendt deg en mail med linken til denne PDF-filen :) Lykke til! Og gratulerer forresten med lillebror! :)

Reply

Lena September 24, 2012 at 09:48

De gjorde noe lignende ibhagen men det var nå noen år siden. Da var det bilder som ble limt på, nå kan vi prøve dette hjemme :-) . Dette er en aktivitet som ikka kan slå ut feil :-) SKal kanskje prøve  det som barneunderholdning på bursdagen til sønnen

Reply

svetlana September 30, 2012 at 20:26

Veldig morsomt og interessant. Lykke til i kreativitet.

Reply

DSBs MAMMA September 30, 2012 at 22:36

Lena, Svetlana, takk for deres kommentarer. Dersom dere prøver å tegne noe lignende hjemme, hadde vært gøy å få se deres bilder :)

Reply

Маргарита January 4, 2014 at 17:04

Så store øyne du har! :)
 
Надя, какие у тебя огромные глаза! :)

Reply

DSBs MAMMA January 5, 2014 at 15:35

Margarita, kanskje det er briller :) Ikke spør meg :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: