Bygge, skrive og lese? La oss prøve! – Leselek “Byen”

by on 01/11/2012

Hei! Jeg fortsetter å beskrive våre leseleker fra Danilovas leseskole. Idag vil jeg fortelle om én av DSBs yndlingsleseleker. Har du prøvd å bygge og skrive?  La oss prøve!

LESELEK “BYEN”

Det kan hende at gutter vil like denne leseleken bedre enn jenter, men…min datter elsker denne leken! Det finnes hundrevis av varianter hvordan man kan leke i den! Tilpass leken til ditt barns fantasi, ønsker, erfaringer o.l. Jeg starter å beskrive én av variantene, så dere får en idé om hva det går ut på.

Én dag ville vi kjøre med lekebiler. Det hele startet med at vi bygde en vei og et trafikklys. Så fant vi på at vi trengte et fotgjengerfelt for to små dukker som skulle gå over veien…Vi snakket litt om trafikkregler slik som hvilken farge det må være på trafikklyset o.l.

Selvfølgelig hadde jeg “tilfeldigvis” en tusj og papirlapper som jeg kunne bruke for å notere ned alt vi trengte å bygge underveis :)

Dette er starten på leken – til å begynne med trengte vi et TRAFIKKLYS og et FOTGJENGERFELT (jeg skriver ordene med store bokstaver på papirlapper):

(Hvis du lurer på hvorfor det er skrevet på russisk i bildet ovenfor, vær så snill og les min velkomsthilsen :) )

Plutselig fant DSB på at en gås skal svømme i vannet :)

Leken er i gang! Dukkene skal til kiosken for å kjøpe kritt :) (Jeg spurte DSB hva de ville kjøpe i kiosken:) Kritt? …Hmm…Kritt…OK! ) Så skal de til stranden. Der har vi kiosk (jeg skriver KIOSK med store bokstaver på papirlappen). Der har vi STRAND, og der har vi SAND osv. osv. :) Fantasien er grenseløs :)

Og så skal dukkene gå på tur i PARKEN. Vi trenger å bygge en park i vår by :) Så skal de på KAFÉ :) Selvsagt skal vi bygge en kafé i vår by :) Oj, den ene dukken har vondt i magen! Hun skal til SYKEHUS! Vi må bygge et sykehus! :)

Så skal den ene dukken kjøre DROSJE :) Og den andre dukken skal til BUTIKKEN. Vi bygger en butikk! :)

Byen vi bygde den gangen er ikke så stor, men selv “i en liten by” leste DSB mange ord uten å merke at vi drev med lesing. Dette er jo en lek :)

En annen gang hadde vi prøvd en annen variant av denne leken. Jeg kunne nesten kalle denne varianten for hukommelseslek :) Istedenfor å fantasere, hadde vi en samtale -”Hvor har vi vært idag? Hva har vi gjort idag?” o.l. Vi snakket og bygde, og jeg skrev ordene :) Vi tok T-BANE. T-banen vår kjørte gjennom en TUNNEL. Toget stoppet på STASJON. Vi så en BRO. Vi reiste til BYEN. Der så vi en FONTENE. Og så satt vi på KAFÉ. -”Hva spiste du på kafé?”, “Hva spiste pappa på kafé?” osv. osv. Samtalen kan være lang! :)

På samme måte kan man snakke om barnets dag i barnehagen. Istedenfor å spørre barnet “Hva har du gjort i barnehagen idag?”, kan man begynne å bygge en barnehage :) Her har vi bygget en HUSKE, en BARNEHAGE, en SKLIE og en SANDKASSE! Kanskje får du høre interessante ting om barnehagen mens dere/du bygger :)

På denne måten er denne leseleken noe mer enn en ren leselek som er beregnet kun for å øve med lesing. Jeg håper at du blir inspirert av dette innlegget :) Jeg setter stor pris på at du deler dine erfaringer med denne leseleken i en kommentar! God lek!

Vi snakkes!

 

 

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 2 comments… read them below or add one }

Ellen January 12, 2012 at 09:38

Dette er veldig spennende! Går rett inn i montessoripedagogikken! Lykke til videre!

Ellen 

Reply

DSBs mamma January 12, 2012 at 16:00

Helt ærlig…har ikke tenkt på at dette går inn i montessoripedagogikken :-[

Er ikke sikker…Ut fra det jeg har lest om Montessori, var hun veldig opptatt av alt som er reelt, av “den reelle verden”. Denne leken inneholder jo elementer av spontanitet, fantasier o.l. – noe som man vanligvis ikke forbinder med Montessorinavnet…

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: