Den fantastiske plastilinaen… eller de billigste lekene…eller en annen måte å trene å lese enkle ord på!

by on 12/17/2011

Dette innlegget er ment som en påminnelse til meg selv at jeg bør bruke plastilina oftere. Jeg kommer ikke til å skrive nå om hvordan å introdusere plastilina for små barn, hva de kan lage med det o.l.

I dette innlegget vil jeg vise at vi (voksne) kan lage omtrent hva som helst med plastilina FOR barn. Ved å bruke plastilina slår vi to fluer i en smekk: vi lager noe barn kan leke med og vi vekker barns interesse for å lage noe med egne hender, være kreativ osv. Lag også ordene (evt. enkelte bokstaver) med plastilina! Det er en fin måte å lese enkle ord på for barn som kan lese eller evt. har nettopp begynt å knekke lesekoden.

Jeg oppdaget at plastilina kan brukes for å lage leker da DSB var ca. 1 år. Vi hadde min mor på besøk og jeg ble overrasket over hvor mye fint hun laget av plastilina som fanget DSBs oppmerksomhet. Flotte plastilina- figurer av harer, katter, hunder, gutter og jenter, til og med sommerfugler! De ble brukt for å lage “teater”: fortelle historier/eventyr gjennom rollespill. Jeg var fascinert av denne kunsten, men mine egne kunstneriske evner er svært begrenset… Det tok en stund til jeg torde prøve. Jeg startet forsiktig med å lage noe så enkelt som kopper og tekanne :) DSB var ca. 1,5 år da. Jeg måtte passe på at hun ikke spiste plastilina av de lekene hun lekte med :)

Øvelser gjør mester… Jeg har nå kommet til det nivået når jeg kan lage noen enkle figurer for å spille et eventyr :)

Og ikke glem bokstavene!  :)

(Dersom du lurer på hvorfor jeg skriver på russisk for DSB, finner du svaret i min Velkomsthilsen).

Dette innlegget er ment å motivere. Håper bildene nedenfor vil gjøre det!

Et lite sirkus:

På postkontoret (Ser du pakker og brev?):

Astronomen (et fint tillegg til emnet “Stjerner”):

Afrika:

(Forresten kommer en temauke om Afrika snart).

Litt av hvert: bus, fontene, trafikklys, gangfelt, benker osv.:


En pingvin og en hval:

Barnehagen:

Som sagt er dette innlegget  ment som motivasjon og  en påminnelse til meg selv at jeg bør bruke plastilina oftere. Jeg vet ikke om du bruker plastilina med ditt/dine barn… Skriv gjerne kommentar om det.  Det er spennende å høre hva dere lager med plastilina. Og hvis du ikke bruker det med ditt/dine barn, håper jeg at dette innlegget har gitt deg inspirasjon for å begynne å bruke noe så fantastisk som plastilina :) !

Vi snakkes!

 

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 6 comments… read them below or add one }

Lena December 20, 2011 at 12:03

Vi har begynt for ikke så lenge siden. Det ofte ender med kast av plastilina rund seg. Vi lærte dermed ordet “kast”. Det er morsomt å ta den ut og inn i beholderen ( vi har barnevnnlig modeleringsleier som kan spises :-) , selges i plastbeholder.

Reply

DSBs mamma December 20, 2011 at 19:50

Flott! I dette innlegget har fokuset vært på hva vi (voksne) kan lage med plastilina for barn. En eller annen gang senere kommer jeg til å skrive om små barn og plastilina, hva man kan starte med, hva barn kan lage selv med plastilina o.l.

P.S. Hvilken merke er plastilina som kan spises? Hvor har du kjøpt den?

Reply

Lena December 21, 2011 at 09:46

Merket husker jeg ikke da esken er kastet for lenge siden. det sto på tysk på esken. Jeg kjøpte det på nett i en butikk som skulle avvikles , lageret var i Sandvika den gangen for ca 1 år siden. Det finnes sikkert flere typer, Pandoro pleier å ha god utvalg av barnevennlige produkter. Når jeg skrev “kan spises” mente jeg at det ikke er farlig å spise, men jeg tror ikke den er god å spise. Det sto at den er laget av biologiske ingridienser og matfarger. Lille S har ikke spist så mye av den :-)
men det var bare 3 farger men den kan males på hvis man tørker den i ovnen.

Fant en triks med bokstaver i går: Vi bakte mange papperkakker i år, da lille S var veldig engasjert i prosess. Nå er det slik at vi foretreker å spise de kakkene som er kjøpt de smaker bedre og ikke har vært så herjet med som de S har laget, så vi hadde en beholdning av de “hjemelaget” kakker. Jeg har laget hull i de mens de var varme for å lage juletrepynt. I går kjpte jeg pyntegele i butikken i forskjellige farver og skulle pynte på de så kom jeg på at man kan skrive bokstaver på kakkene og henge de på tre. Jeg hadde kakker nokk for å skrive begge barnas navn og pappa og mamma så kan vi kombinere litt hvis noe blir spist på :-) Nå ligger de til tørk og skal testes i morgen    

Reply

DSBs Mamma December 21, 2011 at 23:10

Har håpet på at det finnes plastilina som kan spises :-D
Takk for din kommentar! Jeg setter veldig stor pris på tipsene du gir! *ROSE*

Reply

Na October 19, 2013 at 21:44

Hei Nadja,  så fine plastilina figurer du lager! sist gang jeg var på Panduro ble jeg tipset om en ny type “plastilina” som heter Super Soft Clay . vanskelig å beskrive den, anbefaler dere å teste den ;)    http://www.pandurohobby.no/Catalogue/80-Barn-Junior/8040-Hobby/804010-Leire/1/149806-Super-Soft-Clay-Neon-5-stk   

Reply

DSBs MAMMA November 6, 2013 at 21:57

Na, tusen takk for tipset! Det skal jeg prøve. Pr. idag er Play-Doh som er favoritten, men jeg er også spent på å prøve noe nytt :) Takk!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: