Har du lest barnebøker,eventyr o.l. på denne måten?

by on 12/16/2011

Idag vil jeg beskrive en annen leselek fra Danilovas leseskole. Jeg har kalt den for “Eventyrlige leseleker” :) Eventyrene skal “spilles”, men man viser ordkort istedenfor hovedpersoner. Det er ikke sikkert at alle barna viser sin interesse for denne leseleken, men det er verdt å prøve. DSB elsker å lese eventyr/barnebøker/historier o.l. på denne måten! Siden det er jul snart, har jeg valgt å “spille” historien om den lille julenissen skrevet av Anu Stohner.

Vanligvis understreker jeg at leselekene jeg beskriver, er beregnet for barn som kan lese, evt. har nettopp begynt å knekke lesekoden. Idag foreslår jeg at du prøver dette uansett om ditt barn leser eller ikke. Om din to-treåring ikke viser interesse for de skrevne ordene, er det i hvert fall en fin julenissehistorie som jeg anbefaler på det sterkeste!

EVENTYRLIGE LESELEKER ELLER EN MÅTE Å LESE HISTORIEN OM DEN LILLE JULENISSEN PÅ

DSB fikk bildeboken “Den lille julenissen” skrevet av Anu Stohner for ett år siden. Boken er veldig koselig, historien er fantastisk! Jeg er overrasket at det Deichmanske biblioteket har 2 ledige eksemplarer rett før jul (i hvert fall pr. idag 16.12.11).

Anbefalt alder er angitt som 3-6 år, men som sagt har DSB likt denne historien siden hun var 1,5 år!

Forbered på forhånd et sett med kort slik at størrelsen på kortene blir mindre og mindre med hvert kort. Skriv noen ord fra eventyret. Det kan være hovedpersoner, dyr, noen gjenstander o.l. Les historien og bruk kortene. Hvis du har lest min velkomsthilsen, vet du hvorfor jeg har brukt den russiske utgaven av denne barneboken:

Bildene nedenfor viser hvordan vi har lest denne boken. Her har jeg ramset opp på kortene de gavene som den lille julenissen har forberedt til barna:

Her har jeg notert hovedpersonene:

På samme måte kunne jeg, for eksempel skrive STOR vs. LITEN.

Her har jeg ramset opp på kortene alle dyrene som fikk gaver fra den lille julenissen:

Her har jeg skrevet ned forslag fra DSB hva dyrene kunne ha ønsket seg i gaver fra den lille julenissen. Det står HONNING ved siden av BJØRN, GULROT ved siden av HARE osv. :

DSB har også plassert kosedyrene ved siden av de riktige ordene, for eksempel, ble bamsen plassert på ordet BJØRN osv. :

Og til slutt har jeg bedt vår pappa om å prøve denne leseleken  i forkortet variant (bare 6 ordkort) på norsk. Dette bildet er tatt spesielt for dette innlegget :) :

Jeg har erfart at de fleste eventyr kan “spilles” på denne måten. Noen barn vil leke med ordkort i etterkant av lesestunden.  For DSB har dette fungert veldig bra! Jeg ser at hennes motivasjon for lesing er på topp når vi leser på denne måten. Håper du også blir inspirert!

Vi snakkes!

 

 

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: