Lek med, les med og skriv med…………magnetbokstaver!

by on 02/26/2012

Noen foreldre kjøper magnetbokstaver som en slags innføring i lesing. De forteller hva bokstavene heter og viser hvordan flere bokstaver legges sammen og danner ord. Forskning viser at “tidlig bokstavkunnskap er den ferdigheten som best samsvarer med seinere god leseferdighet” (Snow m.fl. 1998*).  I dette innlegget vil jeg vise hvordan magnetbokstavene brukes hos oss. Jeg vil beskrive én av mange måter å leke med dem på.Magnetbokstaver

MAGNETBOKSTAVER FOR SKRIVING OG LESING

For små barn som allerede kan lese, er det naturlig å bruke magnetbokstaver også for andre formål enn bokstavutforskning og lesetrening. Lena Danilova, som har utviklet egen leseskole for små barn som kan lese, foreslår å leke med magnetbokstaver som en del av skriveutviklingen.

Skriving er en viktig del av skriftspråktilegnelsen.  Små barn som kan lese, kan også finne det interessant å skrive med magnetbokstaver. Det kan hende at de ikke finner det interessant…I så fall , aksepter dette som gitt :) Vi setter oss ingen mål å lære små barn å skrive, men vi kan jo la dem prøve… OK, hva skal vi begynne med?

Vi begynner med å sette inn én bokstav i et ord :) Forberedt på forhånd flere bilder eller leker (evt. Schleich-figurer o.l.), for eksempel KATT, HUND, GRIS o.l.  Skriv ordene slik at én bokstav mangler: K_TT, H_ND, GR_S. I steden for “_ ” kan du tegne et lite hus/kvadrat.

Vis det første ordet til barnet, for eksempel, K_TT. Du er overrasket :) Hva har skjedd? Noe mystisk med dette ordet…Én bokstav er borte! Vi må redde ordet!

Foreslå å velge bokstaven som mangler av 2-3 bokstaver. Ikke fortvil om ditt barn ikke skjønner hva du vil med en gang :) Sett den riktige bokstaven selv og la barnet lese dette ordet. Det kan hende at ditt barn vil prøve å sette den riktige bokstaven i det femte…eller i det tiende ordet… Stor fremgang! :)

Det beste er selvsagt å bruke magnettavlen der du kan skrive med tusj. Du kan da skrive og viske bort ordene. Om du ikke har en magnettavle, kan du henge et ark på kjøleskapet.

Sist vi lekte med magnetbokstaver, var vi midt i det store emnet om Afrika etter planen i “2-åringers skole“. Forresten, som jeg har lovet tidligere, kommer jeg til å beskrive våre temauker om Afrika snart. Følg med! For å ikke gå glipp av nye innlegg og andre nyheter, vil jeg anbefale å abonnere på å motta dem direkte til din epostadresse.

Ordene som er vist på bilder nedenfor er: GIRAFF, BANAN, SEBRA. Om du lurer på hvorfor de er skrevet på russisk og ellers hvis du synes at dette innlegget inneholder grammatiske/språklige feil, vil jeg be deg om å lese min velkomsthilsen.

DSB har valgt “I” i ordet GIRAFF: Å skrive med magnetbokstaver

Første forsøk med ordet BANAN. DSB velger feil og leser BASHAN: Å leke med magnetbokstaver

Hun finner fort ut at noe er feil og prøver på nytt. Denne gangen velger hun riktig! Skriveutvikling med magnetbokstaver

På samme måte “redder” hun SEBRA :) Å skrive på magnettavlen

Noen råd til slutt: Dette er ikke en hverdagslek! Og generelt, det er bedre “å redde” 1-3 ord slik at barnet synes at det er gøy, enn “å redde” 4-10 ord og barnet blir lei av dette…

For spesielt interesserte :) – Det finnes flere variasjoner av denne leken, bl. a. å sette inn 2 bokstaver i et ord, å finne begynnelsen/slutten av ordet o.l.

Hvordan bruker DU magnetbokstaver med ditt/dine barn? Skriv gjerne en kommentar!

God lek! Vi snakkes!

 

_____________________________________________

*Snow, C.E. m.fl. (red.) (1998): Preventing reading difficulties in young children. Washington, DC: National Academy Press.

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 9 comments… read them below or add one }

Lena February 27, 2012 at 12:46

Vi har dem hengende på kjøleskapet, i beste fall blir de brukt for å kastes rund. Tror vi venter litt til med det. Hos oss fungerer best barne-PC med bokstaver der forskellige ord kommer opp, for eksempel “T” =tog så vises toget. Synes forøvrig at det ikke var veldig langt tenkt fra produsenten. Ordene kunne programmeres av foreldrene og vises og ikke bare uttales, man kunne endre litt etterhvert, noen valgte ord er helt håpløse, men det fungerer bra uansett.

Reply

DSBs mamma February 27, 2012 at 15:03

Lena, jeg svarer med å sitere fra Anne Høigårds bok “Barns språkutvikling” – informasjon til ettertanke:

“Barna må få erfare bokstavene som konkrete, manipulerbare, fysiske gjenstander med appell til den taktile sansen (berøringssansen). I denne alderen ser barna med hendene, og bokstavene skal være gode å ta i, og gjerne i et materiale som er innbydende å klappe og stryke. Dette gir barna førstehåndserfaringer med bokstavene, noe som gjør dem lettere å huske”

M.a.o. for små barn er bokstavens form sentral! + tilbake til emnet i forrige innlegget om hvor viktig det er å stimulere små motorikk og den taktile sansen. På denne måten kan ikke PC erstatte magnetbokstaver , bokstaver laget av plastilina, bokstav kjeks o.l. :)

Reply

Natalia April 25, 2012 at 10:04

Jeg vil gjerne få din råd om lesing. Min datter begynner å vise stor interesse til bokstaver etter at vi fikk bokstav boken serie fra GOdboken. Vi begynner å leke med bokstavene, og noen tips jeg tar fra din blog. Jeg er litt engstelig  at hun larer norsk og russisk alfabet med en gang, mens jeg vil gjerne ta russisk først. Hva kan du ambefale å begynne med? Vi brukte ikke noen lese metoden før. Jeg har russisk alfabet og bukstaver. men foreløping hun er mest interesssert i de norske bokstavbøker. Det er også knyttet til at hun begynte nå på stor avdelingen i barnehaget- Norsk språket fikk mye progress og hun vil lese og singe med pappa norsk
Kanskje jeg må gå på Danilovas Lese seminar? Hva kan du ambefale å begynne med? Jeg kunne gjerne lese dine tankene (kanskje i den “lese tema” i blog) om hvordan å begynne å lese. Vi prøver å leke matlagging med ord, men det er ikke så effektivt _ jeg må begynne med noe enkelt, så at hun lærer å lese. 
tusen takk

Reply

DSBs mamma April 25, 2012 at 12:20

Først og fremst, jeg vil understreke én gang til at leselekene i kategorien “Lesing i lek” er beregnet for små barn som allerede kan lese! Jeg har også skrevet “evt. har nettopp begynt å knekke lesekoden”, men dette betyr at barn er nesten i stand til å lese enkle ord selvstendig.

Angående din situasjon, er det vanskelig for meg å gi råd når jeg ikke kan alle detaljene:
-hvor gammel er barnet,
-hvor godt snakker barnet norsk,
-hvor godt snakker barnet russisk,
-har du observert språkblanding,
-er barn helt språkforvirret o.l.

MEN i utgangspunktet vil jeg si følgende:
Tospråklige (flerspråklige) barn er i stand til å lære å lese to (flere) språk samtidig! Det viktigste er å understreke hvilket språk man snakker/leser/lærer bokstaver av o.l.

Når det gjelder begynnerleseopplæring i russisk for små barn (fra 3 år), er jeg sikker på at du får all informasjon du trenger i Danilovas leseskole.
Lykke til!

Reply

Natalia April 25, 2012 at 19:16

takk  for svaret. Ja/ jeg forstår godt at leselekene du skriver om er for barn som kan lese. Mitt barn er 2,9 og kan ikke lese men viser interesse til det. Jeg bare tenket at det kan vare ikke bare for meg interessant å vite  hvordan å begynne a knekke lesekoden også- Er det så mange barn som kan lese før de er 3 år?
 

Reply

DSBs mamma April 25, 2012 at 21:25

Natalia, takk for tipset om å lage en ny kategori. Jeg kan bare anta at det er svært få barn i Norge som kan lese før de er 3 – Rundt omkring i verden er det faktisk ganske mange barn som kan lese før de er 3.

Reply

Natalia April 25, 2012 at 22:26

Tussen takk for informajon om Arne Tragetons metode =) Det høres interessant ut

Lena August 21, 2012 at 12:25

Hadde lenge lyst å dele vår glede av bokstavlæring med “Min første ABC”
 
Jeg var skeptisk til å begynne med men fristet meg med fine farger og lydbøker som sønnen min er veldig glad i. Dette ble veilykket prosjekt. Vi får nye bøker med temabokstav og han gleder seg til neste pakke for å finne ut hvilken bokstad som kommer. I tilleg er det noen sett med magnettbokstaver og mye annet.

 
 

Reply

DSBs MAMMA August 21, 2012 at 20:53

Jeg er veldig glad på deres vegne! :) Jeg har også vurdert å kjøpe “Min første ABC” (jeg så en gang en annonse på Finn om salg av hele pakken til en pris på kr 2000) og gjorde ikke det allikevel, men ja, som en del av den tradisjonelle leseopplæringen fungerer den sikkert veldig bra! :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: