Skal vi lage suppe? Leselek “Kokk”

by on 01/29/2012

Hei! Idag vil jeg beskrive en annen enkel leselek fra Danilovas leseskole. Denne leseleken er også min datters store favoritt, akkurat som denne og denne  og mange andre :)   Vi skal kokelere denne gangen!

Advarsel! Ditt barn kan bli lidenskapelig opptatt av å “lage mat” ! :) Jeg husker da jeg først introduserte denne leseleken til DSB om sommeren, ville hun lage suppe, eggerøre o.l. opp til 10 ganger pr. dag! :)

SKAL VI LAGE SUPPE? LESELEK “KOKK”

I prinsippet kan du velge å lage hva som helst, men jeg beskriver her suppe-varianten :) På samme måte som  i andre leseleker engasjeres barn i leken, mens du foreslår noe skriftlig som barnet vil lese. Du kan skrive enkle ord, ordgrupper eller korte setninger.

OK, vi skal lage suppe for dukkene våre!

Variant 1 med enkle ord eller ordgrupper (for barn som er i gang med å lære å lese, evt. har begynt å knekke lesekoden):

Finn en stor kasserolle. Det beste er å bruke ekte kasserolle – barn elsker jo å leke med ekte ting! :)   Lag et kort med ordet VANN (evt. KALDT VANN hvis du vil bruke ordgrupper) skrevet med store bokstaver og legg det i kasserollen. Du kan lage flere kort på forhånd og gjemme dem rundt omkring i rommet. La barnet lete etter kort og legge dem i kasserollen: POTETER, GULRØTTER, LØK osv.  Dersom du føler at barnet er modent for en vanskeligere variant av denne leken, kan du blande “suppe-ingredienser” med noe annet, for eksempel, HJUL, BLYANT osv. La barnet velge det som kan brukes i suppen. Da går denne leken også på logikkutvikling.

Dersom ditt barn kan bruke saks, kan “suppe-ingredienser” skjæres i småbiter. Deretter legges de i kasserollen, blandes, “saltes”, gis til dukkene :) Poenget med denne leken er å bruke kort med ord som en del av leken, ikke som en del av for eksempel “lesetimen” etter Glenn Domans metode. Den didaktiske effekten er liten, men det blir mye glede og lek! :)

Variant 2 med korte setninger (for barn som kan lese):

Vis først kokebøker med oppskrifter til ditt barn. Snakk litt om det å lage mat etter en oppskrift.  Deretter inviteres barnet til å lage suppe etter oppskriften som du vil skrive :) Du skriver punkt for punkt og barnet leser og gjør det som står i oppskriften punkt for punkt.

Til å begynne med vil jeg vise noen bilder fra sommeren (den tiden hadde vi ikke det fantastiske kjøkkenet). DSB er i gang med leken…Den lille reven på hånden vil smake :)

(Dersom du lurer på hvorfor oppskriften er skrevet på russisk, vær så snill og les min velkomsthilsen!)

Jeg var så lei av å lage suppe 10 ganger pr.dag, så jeg forslo en ny oppskrift :) Den gangen lagde vi Ratatouille! :) Grønsakene skal saltes! :)

Osten skal skjæres! :)

Jeg har dessverre ingen flere bilder å vise fra sommeren da denne leken var superhit :) Vi  laget suppe igjen for ikke så lenge siden og jeg tok bilder spesielt med tanke på dette innlegget :)

Jeg foreslår å lage noe, og DSB leser hva vi skal lage – “GRØNNSAKSUPPE”:

Første punktet i oppskriften som jeg skriver underveis er “VASK GRØNNSAKER!”:

Deretter skal grønnsakene skjæres:

Vi later som om vi er ekte kokker og tar på forklær :) Dette kunne vi ha gjort i begynnelsen av leken, men vi glemte det. DSB leser neste punkt i oppskriften:

Leken fortsetter…vannet skal “helles” i kasserollen. Interessant måte å helle vann på:)

Det leses videre:

Suppen skal kokes på svak varme :)

Suppen er snart ferdig :) Og vi er ferdige med denne lesestunden…(Igjen vil jeg be om å lese min velkomshilsen i tilfellet du lurer på hvorfor jeg skriver oppskriften på russisk for min datter…)

DSB fikk lest ganske mye uten at vi hadde “en klassisk lesetime”. Poenget med denne leseleken er å gjøre lesing til en lek, som minst en del av ekte lek…

Om du prøver “å lage suppe” på denne måten med ditt/dine barn, setter jeg stor pris på å få en kommentar fra deg! God lek!

Vi snakkes!

 

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: