Matte i hverdagen, matte overalt!

by on 02/03/2013

Hei! Idag vil jeg starte med en ny kategori “Gøy med matte”. Planen er å samle kreative idéer, lek og aktiviteter som foreldre kan bruke for å introdusere matematikk til barn på en morsom måte. Det som jeg liker mest med matte for små barn (i hvert fall til 3-4 års alder :) ) er at vi foreldre ikke trenger å finne på noe spesielt :) Det er kun nødvendig å se matte i hverdagen, det finnes jo matte overalt! :) I mitt første innlegg i denne kategorien, vil jeg fortelle om min egen erfaring. Hva gjorde jeg for at min lille datter får kjennskap med matematikk for de aller minste?

MATTE I HVERDAGEN, MATTE OVERALT!

Hvis dere spør meg om hvordan jeg fikk idé om å introdusere matematikk til min datter i en veldig tidlig alder, så svaret er at jeg ble inspirert av boken til Cécile Loupan. Deretter var det bøkene til Glenn Doman og ca. 1 år senere bøkene til Makoto Shichida.

Både Doman og Shichida skriver om såkalte Right Brain Calculation Capability, noe som er en fascinerende lesing og jeg virkelig tror på at dette er mulig, bare av en eller annen grunn var ikke min datter mottagelig for dette :)

Jeg har prøvd matematikk etter Domanmetoden i en periode på ca. 7 mnd., og deretter dataprogrammet Little Math (en kombinasjon av Doman- og Shichida-metoder) i en periode på ca. 8-9 mnd. MEN uten noe suksess :) (Derfor har jeg tidligere anbefalt å bruke programmet Little Reader (verktøy for å lære å lese) som faktisk virket for min datter :) og ikke skrevet ett ord om programmet Little Math :) )

For å illustrere hvor utrolig Right Brain-metodene er, har jeg funnet denne videoen på Youtube :) (Dette er verken Doman eller Shichida, men metoden går også på bruk av høyre-hjernehalvdel):

OK, vekk fra høyre-hjernehalvdel-matte som er så fascinerende og utrolig, men totalt uforståelig for de fleste :) … og tilbake til vanlig matematikk :) :) :)

Å kunne tallrekka

Etter kjennskap med Doman og Cécile Loupas metoder virket det naturlig for meg å innføre enkle tellinger i hverdagen. Jeg husker ikke om min datter var ca. 8 eller 11 måneder gammel den gangen, men jeg husker godt at jeg startet å telle ting for henne før hun var 1 år gammel. Hvordan foregikk dette? Ingen hokuspokus, bare det at jeg prøvde å telle alt mulig foran henne når det passet naturlig i vår hverdag :) Det var for eksempel en vanlig situasjon da min datter satt og spiste, og jeg tok opp tallerker, skjeer, gafler osv. fra oppvaskmaskin, telte jeg høyt. Jeg tok en skje, viste den til min datter, sa høyt “Én” og la den på plass, så tok jeg skje nummer 2, osv. Jeg telte matbiter, leker, blyanter og, generelt, alt som kunne telles. Det ble fort en rutine i hverdagen. Rutinen som gjorde at min datter hørte og lærte tallrekka veldig tidlig.

En-til-en-korrespondanse

Én annen ting som jeg var veldig opptatt av mens jeg telte høyt for min datter, var å introdusere for henne noe mattelærere på barnetrinnet kaller for “en-til-en-korrespondanse”, dvs. å vise at tallordene knyttes til de tingene som telles en for en. Hva gjorde jeg konkret? Vi satt sammen og så på bildet der vi telte noe, dvs. jeg telte høyt for henne. Mens jeg pekte på de aktuelle tingene med hennes finger, telte jeg  høyt.

Håper at dere ikke forestiller dere ekte “matte-timer” med en ettåring :) Våre “seanser” varte  fra ett til tre minutter av gangen avhengig av hennes interesse. Som regel gjorde jeg dette mens vi holdt på noe annet uten å planlegge noe spesielt. Du leser for eksempel en barnebok til ditt barn. Hva er i veien for å stoppe for 1 minutt, se på bildet og spørre “Hvor mange… Gi meg din finger. La oss telle sammen!” Så teller du på den måten jeg har beskrevet ovenfor og fortsetter å lese videre :)  

Foto: www.gns.kz

Siden disse tellingene var vanlig i vår hverdag, kom det ikke som noe overraskelse da min datter begynte å telle selv fra 1 til 10 i en alder av ca. 1 år og 9 mnd. gammel :)

Fra ca. 2 år til ca. 3 års alder viste hun sterk interesse for enkel matte. Hun telte selv på eget initiativ, jeg telte høyt for henne – bare i denne perioden telte jeg helt til 100 de gangene min datter orket å høre så lenge :)   Vi hadde våre telleleker, som for eksempel å telle 100 skritt på vei til barnehagen, eller telle hvor mange trappetrinn det er til vår etasje. Her er en liten video fra den tiden DSB var opptatt av å telle trappetrinn (2 år og 3 mnd. gammel):

Vi gikk på tur og sang “tellesangen” vår :) :

En, to, tre, fire, fem, seks, syv, åtte, ni og ti og elleve, tolv og tretten … og STÅ!

En, to, tre, fire, fem, seks, syv, åtte, ni og ti og elleve, tolv og tretten … og GÅ!

En, to, tre, fire, fem, seks, syv, åtte, ni og ti og elleve, tolv og tretten … og LØP!

En, to, tre, fire, fem, seks, syv, åtte, ni og ti og elleve, tolv og tretten … og SNU! osv.

Forresten de gangene da min datter var stad og ikke ville gå f.eks. til barnehagen eller hjem, hjalp denne sangen godt å få henne til å gå fortere den riktige retningen :) Da måtte jeg bare bruke “Gå”- og “Løp”-linjene oftere enn vanlig :)

Enkel addisjon og subtraksjon

Vi kan finne matte overalt og det finnes kanksje ikke bedre sted å lære enkel addisjon og subtraksjon (av typen +1, +2 og -1, -2)  enn kjøkkenet! :)   De gangene det var mulig, var det veldig naturlig for oss å telle opp eller ned matbiter, eplebiter, klementinbåter osv. Det hele var en form for lek: “Du hadde 11 klementinbåter og har spist én. Hvor mange har du nå?” osv.

Et annet eksempel på bruk av matte i hverdagen er reiser med T-bane :) Det er kun fantasi som setter grenser for hva man kan bruke tiden til mens man reiser :) Starter med informasjonstavlen:

-Hvor mange minutter er det til toget vårt går?

-Fem.

-Se: det var fem minutter og ett minutt har gått. Hvor mange minutter er det nå?  osv.

I selve vognen kan man telle passasjerer, hvor mange er det som sitter på benken sammen med oss, hvor mange har gått av osv. :) Mankan telle antall stasjoner og på samme måte kan man spørre barnet: “Hvor mange stasjoner som er igjen?”

M.a.o. jeg håper at dette innlegget har inspirert deg til å se matte i hverdagen! Det finnes jo matte overalt :) Forresten, glem ikke lek med elementer av enkel matte :)

Til slutt vil jeg anbefale deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din epost-adresse! Den gode nyheten er at jeg har skrevet en liten artikkel om hvordan man abonnerer :)

Og helt til slutt, som vanlig vil jeg skrive at dersom du synes at jeg gjør grammatiske og språklige feil når jeg skriver, vær så snill og les min velkomsthilsen! :)

Vi snakkes!

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 8 comments… read them below or add one }

Linn Danielsen Gullbrå May 8, 2013 at 13:29

Hei, og tusen takk for masse gode tips! Sitter og skal lage matteaktivitet for en gruppe barn i barnehagen der jeg jobber, og falt for flere av forslagene dine! Gøyal blogg, denne skal jeg følge mer med på :)

Reply

DSBs MAMMA May 8, 2013 at 20:22

Hei, Linn! Takk for din positive tilbakemelding! Bare jeg har slappet helt av i det siste – har ikke skrevet på en stund, ville nyte varme dager med sol :) Men det kommer flere innlegg etter alle disse mai-høytidene :)  

Reply

Renate Alexandra Haug Gran August 10, 2013 at 10:19

Hei og tusen takk for gode tips :) . Jeg jobber I barnehage og trengte inspirasjon til matematikk aktiviteter, synes dine forslag er veldig gode og ble veldig inspirert :D . Synes du har en flott og gøyal blogg, og kommer til å følge videre på den :) .

Reply

DSBs MAMMA August 10, 2013 at 20:14

Hei, Renate Alexandra! Det gjør meg alltid glad når jeg får en positiv tilbakemelding fra mine lesere :) Takk!

Reply

vivian February 26, 2014 at 09:49

Du er så utrolig dyktig! Takk for mange gode tips:)

Reply

DSBs MAMMA February 26, 2014 at 13:59

Vivian, takk :) Jeg brenner for det jeg skriver om :)

Reply

Marianne Jensen February 25, 2015 at 19:41

Tusen takk for veldig mange gode tips! Disse kan jeg bruke for klassen min på 1. trinn.

Reply

DSBs MAMMA March 6, 2015 at 14:04

Takk for tilbakemeldingen din.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: