Ordenstall kan også lekes med…

by on 06/05/2013

Kjære venner! Etter en pause på litt over en måned er jeg, DSBs Mamma :) , tilbake! Idag vil jeg skrive et innlegg innenfor kategorien “Gøy med matte”, men til å begynne med starter jeg med noen av våre nyheter.

Jeg har egentlig mange nyheter, men her vil jeg skrive de viktigste:

NYHET 1: DSB er ikke lenge en treåring! :) Merker allerede stor forskjell mellom det å ha en tre- og en fireåring i familien :) Plutselig er jenta mi blitt veslevoksen :)

NYHET 2: Hvor ble det av meg? Jeg har ikke skrevet i bloggen på litt over en måned, oppdaterer så vidt noen få innlegg på Facebook og Twitter, omtrent forsvant fra internett :) Hvorfor det?

Ja, jeg får dårlig samvittighet når jeg ikke har skrevet på lenge i bloggen, jeg ønsker ypperlig å utvikle denne bloggen til å være en kjemperessurs for andre, men de tingene som skjer i livet tvinger meg til å prioritere, og det er ikke alltid lett… Apropos, vil jeg gjerne dele med dere denne videoen om prioriteringer i livet (videoen er på engelsk):

 

videoen er dessverre fjernet fra Youtube

Det er ikke mulig å rekke alt – klua er å rekke det viktigste! :) I mai ble bloggen rett og slett nedprioritet, sorry…

NYHET 3: Jeg har lagt ut flere nye “Do-It-Yourself”-spill: puslespill for de aller minste, fiskespill og flere nye leselottoer. Planen er å skrive en eller annen gang i fremtiden om hvordan man kan leke med dem. Følg med og abonner på å motta nye innlegg direkte til din epostadresse! ( Her er instruksjonen hvordan man abonnerer).

NYHET 4: Snart blir den siste PDF-filen med forslag til sommeraktiviteter for store og små lagt ut. Husk at de tre andre PDF-filer á 50 sider hver med forslag til høst-, vinter- og våraktiviteter for hele familien allerede er tilgjengelige. Du trenger kun å skrive din første kommentar til hvilket som helst innlegg her på bloggen for å få tak i dem (NB! Gjelder ikke FB-kommentarer).

OK… Dagens innlegg…

ORDENSTALL KAN OGSÅ LEKES MED…

Jeg har allerede skrevet om DSBs kjærlighet for tall :) , bl. a. om våre enkle tellinger i hverdagen. Siden min datter likte godt å telle diverse ting, føltes det naturlig for meg å gå ett steg videre og introdusere ordenstall for henne (dvs. rekketall som første, andre, tredje, fjerde, femte osv.)

På samme måte som med vanlige tall, telte vi etasjer, trappetrinn o.l.  ved å bruke ordenstall. I tillegg, leste vi flere ganger et matematisk eventyr om ordenstall fra den russiske boken til Elena Bahtina “Matte for barn fra 2 til 5″. Én dag fikk jeg en idé å leke med datteren med utgangpuktet i dette eventyret :) Idéen kom spontant da DSB puslet på gulvet med disse tallene:

Vi startet med å bygge hus for to stakkars mus som var husløse :) Huset var kjempestort – hele 12 etasjer! :)

Etter det føltes det naturlig å fortelle dette eventyret:

Det var en gang to katter som bodde i kjelleren i et tolvetasjes hus. (Her kan du velge hvor stort hus det er. Det kan være lurt å starte med kun 3 eller 5 etasjer :) )

Disse kattene var fantastiske. De hadde myk pels og lange haler. Vet du hva de elsket mest? Ikke melk og heller ikke pølser… De elsket mest å sitte på taket og synge i måneskinn. Hver dag klatret de opp på taket og på vei dit hilste de på husets beboere:

 I første etasje bodde det en lilla elefant,

 I andre etasje – to kenguruer,

 I tredje etasje – tre kaniner,

I fjerde etasje – fire kenguru-unger,

 I femte etasje – fem esler,

I sjette etasje – seks grisunger,

osv.
F.o.m. 7.etasje måtte jeg finne på mye rart siden puslespillet jeg brukte, ikke passet helt til eventyret :) Derfor spiste kattene 7 epler i syvende etasjer,  så 8 sommerfugler i åttende etasje osv. :)

Her hilses det på husets beboere :)

Hele natta sang de to kattene på taket. Alle naboene hørte på dem og applauderte. Om morningen da solen sto opp, klatret kattene ned og sa “God morgen!” til:

f.eks.:

6 Grisunger fra sjette etasje,

5 Esler fra femte etasje,

4 Kenguru-unger fra fjerde etasje,

3 Kaniner fra tredje etasje,

2 kenguruer fra andre etasje,

1 elefant fra første etasje.

Til slutt tegnet jeg et hus for å gjøre det hele litt mer ordentlig :)

Forresten, om du ikke har akkurat dette puslespillet, kan du tegne et stort nok hus på papir og selv skrive tall – etasjenr., og deretter plassere diverse kosedyr i hver etasje.

Eventyret kan brukes for å lære barn om ordenstall, samt å telle i riktig og i omvendt rekkefølge.

Helt til slutt, som vanlig, vil jeg nevne at dersom du synes at innlegget mitt inneholder språklige/grammatiske feil, vil jeg be deg om å lese min velkomsthilsen.

Vi snakkes!

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 12 comments… read them below or add one }

Vladlena June 6, 2013 at 19:51

hei, kjekt å lese i bloggen din igjen! Skjønner godt at du er busy, og bare undrer din pågangsmot! Og takk for nok en flott ide med å leke med tall! det skal vi absolutt prøve 

Reply

DSBs MAMMA June 6, 2013 at 21:40

Hei, Vladlena! Takk for moralsk støtte :) Nå som jeg jobber lange dager trenger jeg det mer enn noen gang :) Takk!

Reply

Kjersti June 8, 2013 at 22:34

Hei! 
Skjønner godt det er travelt i hverdagen, men må bare si at jeg blir veldig glad når det kommer et nytt innlegg! Synes det er veldig kjekt å få ideer til nye leker og prosjekter med 3-åringen her i huset.
Har du forresten vært borti et lærespill som heter Logico? (www.finken.at/logico-at-a-glance) Småen har spilt det i barnehagen og var veldig begeistret. Så jeg prøvde å få tak i på nettet, men finner det bare på språk jeg ikke kan (som finsk, arabisk, kinesisk…). Avtale om distribusjon i Norge stoppet for flere år siden og den engelske versjonen er ikke til salgs i Europa (!). Jaja… Ville bare tipse deg :) (og kanskje det finnes lettere tilgjengelig på russisk :) )  
 

Reply

DSBs MAMMA June 10, 2013 at 22:41

Kjersti, tusen takk for din kommentar og for tipset om LOGICO. Jeg har sett reklamefilmen på den nettsiden som du har delt, og er enig at dette spillet virker både spennende og lærerikt. Jeg har funnet Logico på fransk :) i den franske amazon. Jeg har også funnet spillet på russisk :) Ellers er det en liste over land hvor man kan kjøpe Logico, Synd at Norge ikke er med… (idé til produsentene der ute :) ! )

Reply

Na June 8, 2013 at 23:07

Hei Nadia,
 
Vi har samme type puslespill, takk for tipset, skal prøves ut.
Vil gjerne anbefalle en telle bok som er blitt populær hos oss.
Annos Countig book av Mitsumasa Anno:
http://www.amazon.com/Mitsumasa-Anno/e/B000APFM94/ref=ntt_athr_dp_pel_pop_1
Jeg er mer og mer overbevist om at små barn behøver virkelig å få hørt 1000 ganger at 2 + 2 = 4 før de forstår det. og da er det greit å ha flere forskjelige måter å vise det på . og smøre med tålmodighet..
 

Reply

DSBs MAMMA June 10, 2013 at 22:59

Na, Oh, den er nydelig! Jeg har lyst til å kjøpe den :) Tusen takk for tipset!

Jeg tenker at det er viktig å gjøre det hele til en form av lek. Ble selv veldig inspirert av Lena Danilova som fortalte at hennes barn (på ca. 3 og 5 år den gangen) lekte med eggkartonger og latet som om de var skip som skulle frakte skatter o.l. og mens de lekte telte de og brukte matte som bare det :) Og selvfølgelig ulike måter å vise på og tålmodighet er tingen :)

Reply

Renate September 3, 2013 at 16:11

Fantastisk blogg :) og mye spennende å lese <3

Reply

DSBs MAMMA September 9, 2013 at 12:06

Hei, Renate! Takk for ros :) Glad at du følger med.

Reply

ulrikke December 11, 2013 at 07:45

Altid gøy å høre om andre fremgangsmåter. spennende å se andre vinklinger enn de jeg bruker i hverdagen. fortsett det gode arbei.

Reply

Jolie December 16, 2013 at 14:55

Flott ideer!

Skal prøve dette. 

Reply

Jolie December 16, 2013 at 15:06

Flotte ideer mente jeg:)

Reply

DSBs MAMMA December 16, 2013 at 17:12

Ulrikke, Jolie, takk for deres kommentarer! Velkommen som nye lesere hos meg.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: