Temauke fra en musikkpedagog: Claude Debussy “Båten”

by on 09/11/2013

Hei! I dag blir det et mimreinnlegg :) Jeg tenker tilbake på den tiden før min datter fylte tre år :) Vi gjorde mange ulike aktiviteter sammen som jeg delvis har klart å beskrive her i bloggen, men det er fortsatt mange som står igjen. Idag vil jeg fortelle om musikkseminaret “7 trinn” utviklet av den talentfulle russiske musikkpedagogen Ekaterina Krukova. “7 trinn” er et godt gjennomtenkt flereukers-kurs i musikk for barn fra 2 til 6 år som foreldre kan gjennomføre hjemme med sine barn. Vi gjennomførte dette kurset hjemme da min datter har akkurat fylt 2 år. Så i dette innlegget tar jeg bilder fra den tiden :) Dagens innlegg er også spesielt på den måte at det inneholder alt materiell for en hel temauke med musikkaktiviteter for barn fra en musikkpedagog. Ukens komponist: Claude Debussy. Ukens tema: Båten!

KLASSISK MUSIKK FOR BARN. TEMAUKE: CLAUDE DEBUSSY “BÅTEN”

Изображение

Først og fremst, vil jeg gjerne takke Ekaterina Krukova som deler med oss denne flotte musikk-temauken for barn fra ca. 2 til 6 år. Ekaterina er en musikkpedagog med utdannelsen fra musikkkonservatoriet i Nizhnij Novgorod, Russland. De siste 18 år har hun undervist musikk til elever helt ifra 2-års alder til voksne på 22 år. Ekaterina har i tillegg utviklet egne online-musikkkurs som foreldre kan gjennomføre hjemme med sine barn. Sist men ikke minst er Ekaterina mamma til tre flotte gutter :)

Mitt (DSBs Mamma sitt :) bidrag er relativt lite :) – å oversette, å tilpasse f.eks. ved å finne tilsvarende norske dikt o.l.

Dere trenger:

  1. alle musikkfilene til denne temauken
  2. bilder fra permen med navn “SKRIV UT” som er skrevet ut på fargeprinteren
  3. lekexylofon
  4. papirbåter og en balje med vann
  5. malesaker: farger, pensler o.l.
  6. lim, barnesaks

Musikkfiler:

  1. Claude Debussy In a boat
  2. Bakgrunnsmusikk “Små båter”
  3. Musikken til gymaktiviteten “Trillebår”
  4. Korte musikkstykker fra permen “GJETT_FIOLIN_FLØYTE” (13 stk.):

Permen “SKRIV UT”:

1. Illustrasjoner til musikk (7 bilder)

2. Claude Debussys foto (2 fotoer):

3. Hva hører sammen:

4. Fotoer av:

5. Fargeleggingsark:

6.  Båt -Applikasjoner:

AKTIVITETER:

        

 

 

 

1.  HØRE PÅ CLAUDE DEBUSSYS IN A BOAT :
[audio:Klod Debussi_in a boat.mp3]

Legg illustrasjonene til musikken foran barnet. Skap koselig atmosfære. Innstill barnet på eventyret. Fortell til barnet at snart vil musikkfeen komme på besøk. Du kan f.eks. si til barnet: Man kan ikke se musikkfeen, man kan kun høre henne, men hun er i stand til å gjøre fantastiske  ting! Hun kan ta oss med på en reise til sjøen der vi skal vugge i bølgene i en liten båt. Du kan høre på musikken og se på bildene, eller hvis du vil, kan du lukke øynene mens du hører, og du kan forestille deg det stedet som musikkfeen har tatt deg til. Etterpå la oss fortelle til hverandre hvor vi har vært, hva du har sett eller hva du har gjort.

Dersom det trenges (f.eks. med små barn som har begrenset språkutvikling pga. alder), kan du hjelpe barnet underveis ved å stille spørmål: Hører du disse lydene? Hva ligner de på? Vis bølge-bevegelser med hendene i takt med musikken. Dersom barnet ikke svarer, kan du spørre mer direkte: Hører du bølgene? Kan du forestille deg en liten båt som vugger i bølgene? Foreslå til barnet å “sette seg i båten” og vugg sammen ved å holde hverandre i hendene.

Her ror DSB (ca. 2 år gammel) sin lille båt i stua mens hun hører på Debussys musikk :)

Dersom fantasien til barnet (gjelder stort sett fra 4 til 6 år) er “gått ville veier” :) , takk barnet for en interessant historie og fortell om dine “opplevelser” mens du hørte på musikken (om å være i båten på sjøen :) ).

2. BARNEREGLE FOR RYTME- OG MOTORIKKUTVIKLING:

Så rugger vi  (ved å holde hverandre i hendene, sitt på gulvet og vugg til høyre, til venstre, frem og tilbake)
Så ror vi  (vis med hendene de aktuelle bevegelsene)
Så fisker vi (lat som om vi fisker)
Så får vi (tommelfingeren i været)
Fire fete lakser (vis 4 fingre)
Den ene glapp, (hold barnets høyre hånd og slipp)
Den andre slapp, (hold barnets vestre hånd og slipp)
Den tredje smatt, (hold barnets høyre fot og slipp)
Den fjerde fikk vi ikke fatt. (rist barnets venstre fot)

3. BÅT-LEK:

Foreslå til barnet å lage egne båter. Dersom barnet er lite, kan du lage papirbåter på forhånd. Med større barn kan dere lage papirbåter sammen. Tre måter å lage papirbåt på:

1)

 

2)

 

3)

 

Du vil deretter trenge en balje med vann. Sett på bakgrunnsmusikken “Små båter”, bruk gjentakelse-funksjon på mp3-spilleren. Blås på papirbåtene. Vis til barnet “bølger” i vannet. Avslutt leken når musikken er slutt, start på nytt når musikken begynner igjen. Leken er som vist i denne videoen (NB! De første 16 sekunder er instruksjoner på russisk :) Se fra 17. sekund):

Hos oss var denne leken blant favoritter lenge :)
4. KJENNSKAP TIL MUSIKKINSTRUMENTER (FOR BARN FRA 3 år):

NB! For barn under 3 år kan denne delen erstattes av en annen musikk-bevegelseslek “Trillebår” som går på at voksne holder barnet i bena mens barnet krabber på armene.

For barn fra 3 år:

4.1. KJENNSKAP TIL FLØYTE:

Det forutsettes at barnet fikk høre musikkstykket til Claude Debussy In a boat i 3-4 dager. Musikken oppfattes ikke som helt ny nå, og man kan begynne å introdusere musikkinstrumenter som spiller denne musikken. Spør barnet hva han eller hun tror: Hva spiller musikantene på i begynnelsen av musikkstykket? Tror du at de blåser som man blåser i en liten fløyte? Ikke forvent noe svar fra barnet! :) Man stiller spørsmål kun for å få barnet til å tenke…

Så kan dere “gjette” sammen! :) Selvfølgelig blåser de! De har en fløyte som de blåser i! Instrumentet heter FLØYTE! Her er det riktige tidspunktet å vise til barnet bilder av fløyter og fløytister :) Deretter foreslå å bruke en blyant og late som om dere spiller på en fløyte. Så kan dere høre på fløyten (musikkfilen: Fløyte_solo).

4.2. FINN FLØYTEN:

Legg flere bilder av musikkinstrumenter foran barnet.

 

 

 

 

Be barnet om å finne fløyten. Dersom barnet tar feil, bruk blyanten og minn barnet hvordan man spiller på fløyten. La dukken/bamsen o.l. finne fløyten og la barnet hjelpe :)

4.3. MUSIKK QUIZ:

4-6 år: Bruk filer fra permen “GJETT_FIOLIN_FLØYTE”. Barnet skal f.eks. si:  “Fløyte, jeg har funnet deg!” hver gang man hører fløyten. Evt. kan barnet si: “Nei, her er det ingen fløyte”.

2-4 år: Barnet kan prøve å si “Fløyte”, evt. vise med blyanten hvordan man spiller på fløyten. Tro det eller ei, men toåringer kan også gjenkjenne lyden til ulike musikkinstrumenter.

4.4  HVA HØRER SAMMEN (fra SKRIV-UT permen):

2 år: Gi fløyte til fløytist.

Nevn musikkinstrumenter og musikanter, f. eks. Denne damen spiller på fiolin. Denne mannen spiller på flygel. Lat som om du spiller fiolin/flygel osv. mens du forteller. Så kan man spørre Vis hvem spiller på fløyten? Hvem er fløytist? Aktiviteten kan gjentas i løpet av hele temauken.

2-4 år: Finn riktig bokstav.

Denne aktiviteten passer for barn som allerede har begynt å lære bokstaver. Finn ut sammen hvilken bokstav starter ordet fløyte med. Deretter kan dere finne F blant andre bokstaver. Dere kan også lese de andre bokstavene.

4-6 år: Finn riktig ord og Hva hører sammen.

Disse aktivitetene passer for barn som kan lese/evt. har akkurat begynt å knekke lesekoden. Barnet skal tegne en strekk mellom bildet og det riktige ordet.

4.5 KJENNSKAP TIL FIOLIN:

På samme måte som barnet ble kjent med fløyten, forteller den voksne om fiolin, viser hvordan man spiller på fiolin, viser bilder av fiolinen. Deretter kan dere høre på fiolin og gjenta aktivitetene som er beskrevet ovenfor for fløyten – denne gangen for fiolinen.

5. SPILL PÅ XYLOFON:

Foreslå for barnet å spille på lekexylofon forsiktig fram og tilbake ved å etterligne bølger.

Dette var alt for idag :) Skriv gjerne tilbakemeldinger for denne temauken eller evt. spørsmål i kommentarfeltet til dette innlegget.

For dem som synes at dette er for vanskelig å gjennomføre hjemme, finnes det en enkel måte å introdusere klassisk musikk for barn på :)

Til slutt som vanlig vil jeg skrive at dersom du synes at innlegget mitt inneholder grammatiske/språklige feil, vær så snill å les min velkomsthilsen! FØLG MED! Jeg skriver sjelden, men jeg håper på at dere setter pris på innleggene mine :)

Vi snakkes!

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 4 comments… read them below or add one }

Na September 17, 2013 at 23:50

Hei Nadia og takk for en spennende post!

 Jeg trykte på LIKE facebook knappen, men usikker om det er noe mer man skal gjøre for å få tilgang til materialene?

en så lenge laget jeg sammen med min datter på 3 papir båter og spilte  ”in a boat” på spotify. hun likte det!

papir båtene tålte vann bare en kort stund og gikk i stykker, så lurer på om det er noe bestemt type papir som tåler vann bedre?

Vi har piano i vår nye leiligheten og vi lekte litt med den etterpå. Hun skulle stå med ryggen mot piano mens jeg trykte på forskjellige tangenter, så måtte hun snu seg, prøve å gjette/ vise hvilke tangent det var hun hørte. hun klarte det ganske så bra ;)
 
I barhehagen sa læreren idag at dattera sang Pippi sangen når de var ute på tur idag, og synger generelt mye ;)

 jeg tenker kanskje hun er i en sensitiv musikk periode akkurat nå og at vi bør fokusere og høre mer på forskjelig typer musikk, ikke bare Pippi og Kardmommeby ;)

flere tips til musikk aktiviteter med barn! Takk
 

Reply

DSBs MAMMA September 18, 2013 at 21:24

Hei!

Takk for kommentaren. Jeg ble litt usikker om den nye plugin som jeg har brukt ikke virker som den skulle, så jeg åpnet tilgang til alt materiell for alle :)

Jeg lagde også papirbåter som gikk i stykker ganske fort, dessverrre. Den gangen brukte jeg vanlig fargepapir fra Ikea.

Jeg er ingen musikkpedagog, og ut fra det jeg har hørt og lest, anbefales det å starte med å spille musikkinstrument ikke tidligere enn fra 6-års alder, MEN man kan og (kanskje BØR :) ) starte med vanlige sang- og dans, musikkaktiviteter, høre på ulike typer musikk, instrumenter o.l. fra barnets første leveår :) , og til og med når man går gravid kan man synge for babyen sin :) (Det finnes forresten en metode som er spesielt utviklet for gravide -jeg har nevnt Sonatal-metoden i ett av mine første innlegg på bloggen).

Lykke til!

 

Reply

natalia September 16, 2014 at 13:50

Nadja, kan du gi referense til Ekaterina sin online kurs?
 

Reply

DSBs MAMMA September 21, 2014 at 21:32

Natalia, de aller fleste online-kurs har jeg tatt via danilova.ru, men så vidt jeg vet er det russiske kurset “7 trinn” ikke lenger tilgjengelig.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: