Powerpoint presentasjoner for barn. FÅ DEM I GAVE!

by on 11/22/2012

Hei! Idag kan jeg skrive stolt at jeg har klart å innfri ett av mine løfter fra Nyttårsfortsetter 2012 :) , nemlig punkt nr. 3 – Lage en eller annen gave for mine blogglesere! Jeg har laget for dere 10 flotte fargerike og lærerike presentasjoner i Powerpoint for barn fra ca. 1,5 til ca. 4 år.  Jeg kan også anta at noen lærere på barnetrinnet kan finne dem nyttige :) -for eldre barn (fra 5 eller 6 år og eldre) kan presentasjonene sikkert brukes til lesing osv. I dette innlegget skal jeg skrive hvorfor dette er en bra gave og hva dere må gjøre for å få dem. 

 

POWERPOINT PRESENTASJON – ET GODT TILLEGG TIL ANDRE AKTIVITETER!

Til å begynne med vil jeg si et par ord om hvilke presentasjoner for barn som generelt kan brukes i læringsøyemed. Jeg har sett mange forskjellige presentasjoner laget av både engasjerte foreldre og aktører som selger diverse undervisningsmateriell o.l. og jeg har delt dem i to kategorier:

 1. Presentasjoner laget etter Domanmetoden. (sjeldnere etter Shichida-metoden)
 2. Presentasjoner som er ment for å fortelle barnet om noe, vise noe, snakke sammen osv.

Presentasjonene laget etter Domanmetoden er generelt veldig korte og finnes, som regel  i 3 ulike variasjoner:

 • Det vises først et bilde og så et ord som er skrevet – det som ble vist på bildet. Ordet skrives vanligvis med store fete bokstaver i rødt.
 • Det vises først ordet og så bildet.
 • Bildet og ordet vises samtidig.

Jeg har ikke klart å finne noen norske presentasjoner på Youtube som er laget etter Domanmetoden, men for å illustrere hva slags presentasjoner dette er, viser jeg dette eksemplet på engelsk:


Domanmetoden er generelt veldig kontroversiell, og jeg forstår godt dersom du har mange spørsmål om doman-presentasjonene. Det kan skrives flere innlegg med oppsummering av alle FOR og IMOT, teorien som ligger bak Domanmetoden, og “rykter”, dvs. noe jeg vet om denne metoden ut fra erfaringene av andre foreldre o.l. Så jeg har IKKE laget presentasjoner av denne typen for dere! :)

FOR DERE, mine kjære blogglesere, har jeg laget helt vanlige Powerpoint presentasjoner som dere kan se SAMMEN med deres barn! Dere kan vise dem til barna, fortelle om noe, snakke sammen :)

Jeg har antatt at presentasjonene kan være interessante for barn fra ca. 1,5 år til ca. 4 år, men som sagt alle barna er så forskjellige:) og det kan hende…at for noen 1,5 år er kanksje for tidlig og noen vil sikkert vise sin interesse selv om barnet er eldre enn 4 år…Skriv gjerne en kommentar om dette – hvorvidt jeg har “truffet” den riktige aldersgruppe… :) Dersom barnet ikke er interessert, prøv å vise presentasjonene 3 mnd. – 6 mnd. senere.

Et annet  generelt råd: Se alltid gjennom den aktuelle presentasjonen først uten barnet! Kanskje vil du endre noe :) , legge til et par egne bilder :) o.l.

Du bør vurdere først hvorvidt den aktuelle Powerpoint presentasjon er interessant for akkurat DITT barn. Start med det emnet som du VET barnet ditt interesserer seg for!

Jeg har prøvd så godt jeg kunne å velge de emnene som jeg vet de aller fleste barn interesserer seg for:

 1. Katter
 2. Hunder
 3. Innsekter
 4. Stor og liten
 5. Mor og barn i dyreverden
 6. Vann
 7. Hjul
 8. Fly
 9. Hvem bygger hva
 10. Møbler

Powerpoint presentasjon er ment som et tillegg til andre aktiviteter. Læringsgevinsten er større dersom emne er aktuelt for barnet, f.eks. en uke før dere reiser med fly til Syden :) vis presentasjonen om fly til barnet ditt :) Når dere ser en presentasjon om hjul, legg merke til ulike hjul på biler, busser osv. som dere ser på gata når dere går tur o.l. Dette er hovedprinsippet.

Presentasjonene er ikke ment for å proppe barnet fult med faktakunnskaper :) Den store hemmeligheten er at 99% av det som vises i presentasjoner glemmes av barnet enten med en gang, eller om 1/2 – 1 år! :)   Meningen er å utvikle barnets ordforråd og snakke sammen!

Teksten på bildene er ment som en idé til hva man kan si til barnet mens dere ser på presentasjonene. Fortell gjerne mer og ha en samtale med barnet!

Se på barnets reaksjoner – føl barnet ditt! Avslutt med en gang du ser barnet mister interessen eller virker trøtt o.l. Generelt, ikke vis mer enn 1-2 presentasjoner pr. dag!

Skriv gjerne også en kommentar om hva du synes om kvaliteten på presentasjonene. Etter min mening er den flott! Flotte fargerike bilder, noen elementer som beveger seg, informativt innhold, i noen presentasjoner kan man høre på lyd! M.a.o. jeg virkelig håper at dere og deres barn vil like gaven min :)

OK…

Til slutt skriver jeg hvordan du kan få dem:

1. Du kan laste ned presentasjonene dersom du har en Facebook account. På Facebook-siden min finner du dette lille bilde øverst (NB! det står (NO) Få din gave! under bildet):

Klikk på det!

2. Du vil da se dette:

Klikk på “LIKER” – knappen! :)

3. Du vil se følgende:

Dette er en subscription form fra AWeber-service som gir 100% spam-free garanti!

4. Når du fyller ut ditt navn og epost adresse, vil du se denne siden:

NB! DET ER VIKTIG AT DU SJEKKER EPOSTEN DIN OG FINNER FØLGENDE BREV – Confirm your subscription. fra DSBs Mamma:

Noen ganger, spesielt hvis du bruker gmail.com, hotmail o.l. kan det ta lengre tid før du får dette brevet i eposten. Kan også være lurt å sjekke spamboksen – kanskje har dette brevet havnet der. Dersom du ikke får brevet dagen etter, prøv å fylle ut ditt navn og email (pkt. 3 ovenfor) på nytt.

5. I dette brevet står følgende:

NB! Det er viktig at du klikker på denne linken!

6. Ved å klikke på linken i pkt. 5, åpnes denne siden med bekreftelsen på at alt er som det skal :)

7. Du vil da automatisk få et nytt brev fra meg om noen få minutter. Der vil du finne alle linkene for å laste ned alle presentasjonene. Brevet ser slik ut: 

Skriv gjerne en kommentar til dette innlegget dersom du lurer på noe!

Vi snakkes!

P.S.  Punkt 4 og 5 ovenfor er avgjørende om du får presentasjonene tilsendt eller ikke! Har oppdaget idag at det er flere som har skrevet emailadressen, men har ikke bekreftet ved å trykke på linken i eposten “Confirm your subsscription”. Finner du ikke denne eposten, prøv det hele en gang til. Kontakt meg dersom du lurer på noe!

 

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 19 comments… read them below or add one }

Marina November 23, 2012 at 14:03

Gleder meg å prøve!!!!!

Reply

DSBs MAMMA November 23, 2012 at 15:24

Marina, takk for din kommentar! Etter at du har prøvd å vise presentasjonene til ditt barn, skriv gjerne også en kommentar om hva du synes om dem, og ikke minst om BARNET DITT har likt dem eller ikke, dette setter jeg stor pris på! :)

Reply

Marina November 9, 2014 at 03:20

Hei igjen DSBs MAMMA. Jeg har lastet ned dine presentasjoner og har begynt å titte på den første om katter. Vi bruker god tid på å bli kjent med denne. Og bonusen vi fikk var at et av oktober temaer i barnehagen var katter! Barnet mitt er kun 14 mnd, gammel derfor måtte vi dele presentasjonen i deler. Når vi har sett en del av presentasjonen 5-7 ganger og barnet ble veldig godt kjent med kattebilder kom det helt overraskende respons fra barnet – det står og “forteller” høyt om bilder, idet peker det på øyne, ører osv. Barnet har begynt å bruke aktivt flere nye lyder. Jeg må innrømme at presentasjonen er en god middel til språkutvikling. Og jeg gleder meg til dagen når barnet begynner å lese selv teksten som står på bilder. Du har gjort en virkelig stor og bra jobb, DSBs MAMMA og takk for at du vil dele denne med oss :) !!! Gleder meg til å se gjennom alle presentasjonene. 

Reply

Lene November 29, 2012 at 07:34

Dette hørtes interessant ut!

Reply

DSBs MAMMA February 9, 2013 at 19:35

Beklager sent svar, men lurer på hvordan det går – har du prøvd å vise presentasjoner til ditt/dine barn? Har barn likt dem?

Reply

Vladlena February 9, 2013 at 13:54

hei!kommenterte på facebooken, men kan skrive her og. Tusen takk til deg, presentasjonene er lærerike uten å være kjedelig :) Gutten min elsker de!

Reply

DSBs MAMMA February 9, 2013 at 19:33

Takk, Vladlena! Hyggelig å høre! Har også svart deg på Facebook :) , se ovenfor

Reply

Hege March 8, 2013 at 20:25

Presentasjonene dine var fantastiske. Presentasjonen med fly var veldig engasjerende. Tusen takk til deg. Du har gjort en fantastisk jobb:)

Reply

Hege March 8, 2013 at 20:49

Hei!
Klarte ikke å få åpnet de pdf filene med vinterdekorasjon og andre kreative ideer til store og små. Kan du prøve og sende dem en gang til?
 

Reply

DSBs MAMMA March 8, 2013 at 21:39

Hei, Hege! Og takk for en hyggelig tilbakemelding.

Jeg har sendt linker til pdf-filene til epostadressen din.

P.S. I tilfellet det oppstår noen problemer med å laste dem ned bare si ifra.

Lykke til!

Reply

Katarina March 16, 2013 at 15:46

Presentasjonene er veldig fine! Tusen takk! :)

Reply

DSBs MAMMA March 16, 2013 at 21:25

Glad at dere har likt dem! Takk for din tilbakemelding :)

Reply

Anne May April 11, 2013 at 15:23

Hei! Dette var en spennende side! Mye jeg kan bruke både på jobb og hjemme!
Tusen takk!

Reply

DSBs MAMMA June 10, 2013 at 22:07

Anne May, jeg har oppdaget kommentaren din idag. Beklager at jeg har oversett  den tidligere  – SHAME ON ME! Takk for din tilbakemelding!

Reply

DSBs MAMMA June 10, 2013 at 22:16

Hei, Linda! Jeg håper at din 2,5 åring vil like presentasjonene, hvem vet kanskje til og med 5-åring vil kikke litt :)

Jeg har lest ditt innlegg “Kommer du ajour noen gang?” og har skrevet et langt svar, men av en eller annen grunn fikk jeg ikke tilsendt passordet mitt til wordpress.com på nytt (og jeg husker jo ikke passordet :) ), så kommentaren ble ikke publisert, og det er jo synd…

Ønsker deg virkelig lykke til med å komme ajour med dine prosjekter! Husk det er ikke mulig å rekke alt – klua er å rekke det viktigste! :) Jeg har forresten limt inn en video som har inspirert meg når det gjelder å prioritere i hverdagen i dette innlegget her.

Reply

MarinaSM May 8, 2014 at 00:56

Sender deg en stor og varm takk for dine innlegg. Jeg synes at du legger ut spennende informasjon som kan hjelpe å oppdrage barn på en morsom måte, oppdage en ny verden sammen med dem. Jeg har en datter på 15. Hun husker veldig lite fra tiden hun var yngre enn 9 år. Men hun liker å kose seg med mammaen (meg da) mens jeg forteller henne om hennes småbarns alder. Jeg prøver å si at det hva vi gjør sammen med barn eller for barn, trenger nødvendigvis ikke endre barnas liv, men det hjelper oss, foreldre, å bli sikrere, mer positive, å bli bedre støttespillere for våre barn… Jeg setter en stor pris at jeg har oppdaget i dag din blogg.

Reply

DSBs MAMMA May 8, 2014 at 11:55

MarinaSM, jeg leser akkurat nå en bok av en kanadisk psykolog Gordon Neufeld “Hold on to Your Kids: Why Parents Need to Matter More Than Peers” – en stor a-ha opplevelse, og jeg blir enda sikrere på hvor viktig det er for foreldre å være de gode støttepersonene som barn stoler på og har et godt forhold til. De gode relasjonene oppstår dessverre ikke av seg selv…

Enig med deg og takk for varme ord! :)

Reply

Anna Nabbing October 7, 2014 at 08:32

Hei

Flott presentasjon som gir grunnlag for samtale.  

Reply

DSBs MAMMA October 7, 2014 at 16:44

Anna, takk for tilbakemeldingen!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: