Hvem bor i vannet? – UKE 6. Del 1. Undervannsverden.

by on 02/05/2012

Hei! Jeg fortsetter med beskrivelsen av våre temauker. Forrige ukes emne utdypes. Denne uken skal vi finne ut hvem det er som bor i vannet…

 

UKE 6. DEL 1. UNDERVANNSVERDEN

1. Start temauken med et eksperiment om vannets tetthet: vannlig vann vs. sjøvann. For å utføre det trenger du mye salt, vann og ett egg.

Forbered alt på forhånd! Det beste er å utføre eksperimentet på baderommet. Fyll  en bolle med salt slik at barnet kan legge hånden sin i den, røre og føle saltet! NB! Poenget med denne aktiviteten er verken å forelese eller å ha en fysikktime for en toåring :) …Hele vitsen er jo å leke! :) Starten på leken kan være: Se hva vi har her! Sjøen! eller Hvem vil lage en sjø? Selvsagt dukker det opp et spørsmål om vannet. Det er ALLTID vann i sjøen! :)   Hva slags vann er det i sjøen? Vi fortsetter og lager saltvann…Vi trenger jo også skip på sjøen! La oss lage et egg-skip! Se, det flyter i sjøvannet! Plutselig skipet vårt slår seg vrang: Jeg vil ikke kjøre på havet! Jeg liker ikke saltvann! Jeg vil kjøre i elven! Selvsagt, finner vi fort vannlig vann for dette kresne skipet :) Oj, hva har skjedd? Egg-skip har sunket i vanlig vann! osv. osv. Dette er bare et eksempel. Underveis kan det dukke opp mye uforventet :)

DSB rører rundt i det salte vannet: Vi ser at egget flyter i saltvann: Du kan også illustrere forskjellen i vannets tetthet på en annen måte – ved å observere en eggeplomme i saltvann vs. vannlig vann:

2. Vis denne hav-videoen til barnet. Fortell at det finnes liv under vann. Det er mange ulike vannplanter, fisker og rare dyr i havet.


3. Fortell til barnet at det finnes båter som kan kjøre under vann. Vis noen bilder av ubåter som du liker.  Fortell til barnet at ubåten lager bobler i vannet når den dukker under vann. Bruk gjerne et rør og la barnet blåse bobler i et glass.  Man kan lage en liten ubåt av en plastflaske :) , da kan man observere boblene ved å holde flasken under vannet i badekaret.

4. Vis til barnet den fantastiske undervannsverden! Bruk gjerne Google-bilder og Youtube-videoer som du liker.  Denne videoen er én av mange flotte videoer som finnes på Youtube:

5. Dere kan lage en ubåt av Ikea-tunnel o.l. Deretter kan dere leke  “mim og gjett!”. Barnet kan sitte i “ubåten” og prøve å gjette hvilke sjødyr som svømmer forbi. Prøv å mime en hval, en blekksprut, en sjøstjerne, en fisk osv. Ikke undervurder denne leken! Jeg ble overrasket over hvor mye DSB likte å gjette hvilket sjødyr jeg mimet. Generelt, hadde vi mye moro med denne leken! Her er DSB i sin “ubåt”:

6.  Lag sammen deres egen undervannsverden :)   Du trenger en skoeske, blå fargepapir, blå maling, lim og plastilina. Ellers vil du trenge fantasi :) og diverse ting som du kanskje har hjemme som kan brukes,  f.eks. grønne tråder (sjøtang), skjell, stein o.l. Først limer jeg blå fargepapir inne i en skoeske. DSB maler :)

Deretter lager vi de som skal bo i vårt akvarium :) Vi starter med sjøstjerner, DSB kan lage dem selv :)

Vi lager en blekksprut sammen (“oppskriften” er fra boken “Leire”): DSB er veldig flink i å lage sjøtang selv :)

Mens DSB er opptatt med sine ting, lager jeg andre fisker o.l. Så begynner vi å fylle vårt akvarium etterhvert: Plutselig får jeg en idé om å lage et sjøpinnsvin på denne måten. DSB liker idéen og hjelper veldig gjerne :) Fiskene henges i en tråd. Nå er vi nesten ferdig med vår undervannsverden av plastilina :)

For å beskytte fiskene :) måtte jeg ta en plastfolie rundt akvariet vårt :)

7.  Eksperimenter i badekaret med stoffbiter. Hva skjer når man legger dem i vannet? De flyter utover. Hva skjer når man tar dem ut av vannet? De kleber seg sammen. Det høres banalt ut for oss, men for et lite barn oppleves slike enkle ting som et stort mirakel :)

8. Eksperimenter: “Synker eller flyter”. Kast i vannet diverse ting (mynt, stein, treklosser, en skje osv.) og observer om hvilke gjenstander som flyter og hvilke synker. DSB elsker denne leken!

9.  Tell blekksprutens ben: fra 1 til 8 og baklengs.

For at dette innlegget ikke blir ALTFOR langt, vil jeg dele det i to deler. I neste innlegg fortsetter vi med andre spennende aktiviteter rundt emnet “Undervannsverden”. Du vil bl.a. lese om hvordan vi tegnet vår egen sjø, svømte fra en hai og andre morsomme ting vi har gjort! :) Så det beste er  å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-mail for å ikke gå glipp av Undervannsverdens DEL2! :)

Jeg håper at du er blitt inspirert til å fortelle til ditt/dine barn om den fantastiske undervannsverden! Jeg setter stor pris på å få en kommentar fra deg om hvordan ditt/dine barn ble interessert i dette emnet. Hvilke aktiviteter likte de best? Er det noe de ble spesielt fascinert av?

Og helt til slutt, som vanlig: dersom du synes at norsken min er dårlig og at innlegget inneholder språklige uklarheter, grammatiske feil o.l., vær så snill og les min velkomsthilsen!

Vi snakkes!

P.S. Se, jeg har klart å få alle disse fine knappene på nettstedet mitt :) (Om mine tekniske kunnskaper eller, rettere sagt, mangel av dem kan du lese her :) Jeg blir veldig takknemlig hvis du bruker noen av dem ↓  :)

 

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: