Hvilken årstid er det nå? – UKE 3. Del 1. Høst og Vinter

by on 11/22/2011

Idag vil jeg beskrive aktivitetene vi gjorde med DSB rundt emnet “Årstider”. Dette innlegget er litt forsinket – det VAR høst da vi snakket om årstider :) , men siden dette emnet omfatter alle 4 årstidene, så spiller ikke denne forsinkelsen noen rolle…

UKE 3. ÅRSTIDER.

1. Vi startet med å snakke om vår planet og så på denne videoen:

 

2. Deretter tok vi en ball og lot som om det var Jorden. Ballen snurret vi rundt vår sol (se pkt. 2 i null).  Hvis du har en globus, kan du vise den.

Du kan lage en mini-utgave av Jorden og Solen av plastilina. Vis at Jorden snur rundt Solen :) For å vise dette fikk jeg igjen bruk for pizzafat :) Siden DSB kan lese russisk, skrev jeg bare  “Vår/Sommer/Høst/Vinter” på russisk (Hvis du lurer på hvorfor det er slik, finner du svaret i min Velkomsthilsen). Dersom hun ikke kunne lese, skulle jeg legge istedet rundt noe som symboliserer årstider, for eksempel, vatt (snø -vinter) o.l. Alt dette er for å gjøre et inntrykk og vise litt mer konkret enn videoer kan vise.

3.  Jeg oppfordret også å snurre selv rundt Solen i dobbel rotasjon: både rundt vår sol og rundt seg selv. Denne øvelsen er utfordrende, men DSB prøvde å kopiere det jeg gjør. Fin koordinasjon- og balansetrening :)

Du kan bruke samme musikk som i en planett-danselek  (se pkt.10 inull), bare denne gangen kan man leke på denne måten: “Jorden snur videre og så kommer…” – “VI-VI-VI-VINTER!”, “Jorden snur videre og så kommer…” – “VÅR,VÅR,VÅR, VÅR,VÅR!” osv. ( i stedenfor å skrike “SOL!” )

4. Vis videoen “One year in 40 seconds”:

 Du kan vise den flere ganger. Dere kan også se den sammen med bamsen som selvsagt vil være overrasket over alt som forandrer seg og kommer til å kommentere forandringer :)

HØST

5. Vi startet rett og slett med å samle masse gule/røde/oransje blader ute. Vi tok dem hjem og laget en applikasjon med dem. Du kan like gjerne lage blader av fargepapir :) Idéen bak denne sirkelen (se det aller første bildet ovenfor) er å vise etterhvert hele året – alle 4 årstidene. Vi startet med “HØST”:

6. Lag et løvefall hjemme, dans, hopp i tenkte vanndammer. Ha det gøy! [audio:vanndammer.mp3]

Da vi gjorde dette med DSB, var hun overlykkelig å kunne “bade” i vanndammer :)

7.  Hør på regnet, spill “regn” på xylofon, lag eget regn ved å kaste mynter, små baller, steiner o.l. i luften. DSB syntes det var kjempegøy å lage “regn” fra sprayflaske :)

8. Lag sammen et bilde av en regnværsdag.  Her er resultatet:

Og her er en beskrivelse av hva vi gjorde:

Først tegnet jeg usynlige linjer med voks-stearinlys på papiret. Så malte DSB med en lyseblå maling. Til slutt limte vi et par blader.

9. Selvsagt var vi ute, observerte og snakket om høst. Å gå å sparke i bladene, å høre dem knitre var kanskje det DSB likte best :)

VINTER

10. Vis igjen videoen fra punkt 4 og sett på pause på “Vinter”. Snakk om det som skjer i vinter. Du kan vise flere vinterfotoer, lage såpebobler (snøfnugg :) ), snurre rundt og late som om dere er snøfnugg :) o.l.  Bruk fantasi!

11. Fortsett med å lage “årets sirkel” (se punkt 5). Bruk folje, vatt o.l.

12. Lag isbiter i fryseren, kjenn isbiter med hendene. Snakk om hvorfor man bruker votter/hansker om vinteren :) Bruk flere adjektiver når du beskriver vinteren: hvit, kald, snørik, osv.

13.  Du kan også lage “årstid”-dukkene. Jeg startet først med vinter-dukken:Denne dukken er laget av papir og sminkepads. Papiret ruller du til et kremerhus. Sminkepadsen klippes.

Håper dette innlegget har gitt deg inspirasjon for hvordan man kan snakke med barn om årstidene – HØST og VINTER. Dersom du prøver noe av dette med ditt barn, er det fint med å få kommentar fra deg! Neste gang fortsetter jeg med VÅR og SOMMER!

Og til slutt……..dersom du synes at det er språklige uklarheter, grammatiske feil o.l., har jeg ett spørsmål til deg: Har du lest min velkomsthilsen?

Vi snakkes!

 

DSBs MAMMA

P.P.S. Likte du innlegget ovenfor? Jeg anbefaler deg å abonnere på å motta nye innlegg direkte til din e-post for å ikke gå glipp av nye idéer, aktiviteter, lek og andre nyheter.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: